23948sdkhjf

Allt är inte nattsvart

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Coronakrisen ledde till en minskad export under första kvartalet 2020 för de industriföretag som utgör branschorganisationens Ikem:s medlemsföretag.  

början av året var prognosen från Ikem:s medlemsföretag att det närmaste halvåret skulle uppvisa en svag tillväxtFör branschorganisationens huvudsakliga branscher plast-, kemi-, läkemedels- och petroleumindustri blev index över exportvolymen 94 första kvartalet, vilket indikerar en avmattning (nindexvärde över 100 markerar tillväxt). För mars månad låg index på 85.  

-Coronakrisen ligger som en våt filt över hela världsekonomin, men den slår väldigt olika mot olika företag. De stora förlorarna finns framförallt bland små till medelstora företag med en stor del av sin försäljning till fordonindustrin, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Ikem.  

För läkemedelsindustrin och delar av kemiindustrin samt plastföretag med leveranser till bland annat livsmedels- och läkemedelsindustrin har efterfrågeläget varit betydligt stbilare. Medan många företag anger produktionsbortfall  upp till 80 procent och några enstaka fall rapporterar om mer eller mindre nedstängda produktionenheter, rapporterar andra om ökad försäljning.  

Många av medlemsföretagen använder sig nu av korttidspermitteringar för att rädda ekonomin. Ungefär en tredjedel av företagen har hittills utnyttjat den möjligheten. Denna andel ökar dock snabbt och ungefär avrtannat medlemsföretag räknar med att korttidspermittera hela eller delar av sin personal.  

Enligt Eckerdal efterlyser dryga hälften av Ikem:s medlemsföretag ytterligare statliga stödåtgärder för att överbrygga dagens svåra läge.  

Effekternaavpandemin den globala och nationella ekonomin börjar kännas också allt längre ut i värdekedjorna. Det blir uppenbart när företagen ska ge en prognos på efterfrågeutvecklingen under den kommande månaden. Ungefär 40 procent av företagen förutspår ett mycket stort efterfrågeras.  

-Men allt är inte nattsvartFör läkemedelsindustrin och delar av plast- och kemiindustrin med leveranser till balnd annat livsmedels- och läkemedelsindustrin har efterfrågan utvecklats i gynnsam riktning under epidemin, säger Carl Eckerdal.  

-Världen efter corona kommer skrika efter nya produkter och innovationer från just plast, kemi- och läkemedelsföretag för att stå bättre rustade nästa gång en global pandemi hotar oss, säger Eckerdal. 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141