23948sdkhjf

Skanska bygger för brittiskt höghastighetståg

| Av Morgan Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Runt 300 000 resenärer per dag – en miljon per år – beräknas utnyttja den höghastighetsjärnväg som nu ska byggas i Storbritannien. Bland entreprenörerna finns Skanska som just tilldelats en deletapp med ett ordervärde motsvarande 13,9 miljarder kronor.

HS2, High Speed 2, är ett jätteprojekt som ska knyta samman de cirka 30 miljoner människor som bor och verkar i ett område som sträcker sig från London till Birmingham, Manchester och Leeds. Dessutom knyts spårnätet samman med förbindelser till bland annat Liverpool, Newcastle, Edinburgh och Glasgow.

Totalt rör det sig om en spårsträcka på ungefär 550 kilometer. I den första etappen handlar det om att länka samman London med West Midlands, vilket ska vara klart 2026. 2027 är det dags för resterande delar med tänkt trafikstart 2033. Fullt utbyggt ska spårnätet omfatta 25 stationer och klara en beräknad trafik på upp till 48 tåg i timmen.

Skanska har nu, som en del av ett joint venture med Costain och Strabag, tecknat avtal med HS2 om ett uppdrag som, enligt Skanska markerar projektets övergång till slutgiltig design och byggande. Dessförinnan har uppgiften bestått av schemaläggning och förberedelser på plats för anläggningsarbetet. I fortsättningen handlar det om utformning och byggande av större tunnlar vid infarten till Londonterminalen vid Euston station – en uppgift som för Skanskas del är värd motsvarande 13,9 miljarder kronor.

Det nya avtalet ska, enligt nuvarande planer, vara slutfört under 2026. Skanskas bedömning är att avtalet skapar mer än 6 000 nya jobb, varav 1 500 i samriskbolaget och över 4 800 i leverantörskedjan.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nästa Load up går i Boden

Load up North skjuts inte bara upp ett år – den flyttas dessutom till Boden.

Förbundskaptenens nya uppdrag

Med ett inställt fotbolls-EM blev sommaren inte riktigt som många hade tänkt sig.

Uthyrare lägger stororder

Wiklund Trading har länge levererat maskiner till företag som numer ingår i Rentagruppen. Erfarenheterna från dessa samarbeten har nu medverkat till en större order på 50 maskiner från den växande finska rentalkoncernen

Byggmarknad med virusfrossa

Det är en dyster konjunkturrapport som just presenterats av bransch- och arbetsgivareorganisationen Byggföretagen. Bedömningen är en nedgång inom samtliga marknadssegment, med ett undantag – anläggningsmarknaden.

Höga krav på hyrmaskinernas däck

Bra däck är viktigt, men rätt däck till rätt maskin är nästan ännu viktigare, konstaterar S-rentals vd Tony Ferm.

Epiroc tar stororder i Chile

Nyhetsbrev

Ny liner för plastfria förpackningar

Livsmedelssäker kraftliner från Stora Enso öppnar upp nya marknadssegment.

"Ursprung för drivmedel. tack!"

Peab bygger i Sundsvall

Kontrollera mera – Svevia välkomnar viten

Svevia för en ojämn kamp mot fartdårarna på vägen, företaget  välkomnar också en ökad kontroll av hur TA-arbetet utförs. –  Det är bra – då kan vi få bort oseriösa aktörer.

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ledare: Annorlunda sommar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

JM avtalar med byggvaruhandel

Ny upphandlingsmodell testas vid vägprojekt

Rätt utbildning Jessicas biljett till yrkeslivet

Svårt att få jobb efter gymnasiet? Inte med rätt utbildning. Det är 20-åriga Jessica Neiglick ett levande bevis på. Efter avslutad gymnasieutbildning till maskinmekaniker i Enköping våren 2018 blev det först sommarjobb och sedan en fast tjänst hos Swecon i Västerås.

Svevia säkrar stort och smått

För Svevia spelar det ingen roll om det är en bro som ska byggas eller en död grävling som ska plockas upp – säkerheten måste finnas där, även om det kostar.

Tvärstopp för Göta Kanal

Nu har den startat – testanläggningen som fångar koldioxid

De ska bygga Ragn-Sells anläggning för flygaska

Magnifik fabrik blev en utmaning för rivarna

Metallingjutna balkar, granitsten och riktigt seg betong. Färgfabriken är inte bara stor och full av lackrester, den är extremt stabil också – en utmaning för rivarna.

Industrijätten Hydro storvarslar

Stark orderingång i NRC-gruppen

2020 har, trots Covid-19-pandemin, börjat bra för NRC Group. Tillväxt i försäljningen och stark orderingång har resulterat i en orderstock som aldrig varit större än de dryga åtta miljarder norska kronor som redovisades i slutet av mars.

Inget Load up North i år

Tar över SL

Överklagar jätteupphandling

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Sommarjobb på sliten väg

Vägledning om åtgärder kring mikroplast

Tungt för företagen

Nya bostäder i Gävle

1

Mötesfri väg i Dalarna

Järnvägsplanering i Gävle

Öppet brev till EU om kollektivtrafiken

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.141