23948sdkhjf

Skanska bygger för brittiskt höghastighetståg

Runt 300 000 resenärer per dag – en miljon per år – beräknas utnyttja den höghastighetsjärnväg som nu ska byggas i Storbritannien. Bland entreprenörerna finns Skanska som just tilldelats en deletapp med ett ordervärde motsvarande 13,9 miljarder kronor.

HS2, High Speed 2, är ett jätteprojekt som ska knyta samman de cirka 30 miljoner människor som bor och verkar i ett område som sträcker sig från London till Birmingham, Manchester och Leeds. Dessutom knyts spårnätet samman med förbindelser till bland annat Liverpool, Newcastle, Edinburgh och Glasgow.

Totalt rör det sig om en spårsträcka på ungefär 550 kilometer. I den första etappen handlar det om att länka samman London med West Midlands, vilket ska vara klart 2026. 2027 är det dags för resterande delar med tänkt trafikstart 2033. Fullt utbyggt ska spårnätet omfatta 25 stationer och klara en beräknad trafik på upp till 48 tåg i timmen.

Skanska har nu, som en del av ett joint venture med Costain och Strabag, tecknat avtal med HS2 om ett uppdrag som, enligt Skanska markerar projektets övergång till slutgiltig design och byggande. Dessförinnan har uppgiften bestått av schemaläggning och förberedelser på plats för anläggningsarbetet. I fortsättningen handlar det om utformning och byggande av större tunnlar vid infarten till Londonterminalen vid Euston station – en uppgift som för Skanskas del är värd motsvarande 13,9 miljarder kronor.

Det nya avtalet ska, enligt nuvarande planer, vara slutfört under 2026. Skanskas bedömning är att avtalet skapar mer än 6 000 nya jobb, varav 1 500 i samriskbolaget och över 4 800 i leverantörskedjan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.063