23948sdkhjf

Nytt hopp för bussföretagen

| Av Redaktionen | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Finansutskottet föreslår nya regler som bland annat innebär att bussföretag som kör upphandlad kollektivtrafik också kan få stöd – och de nya reglerna kan införas rekordsnabbt.

Det förslag riksdagens finansutskott lägger måste helt eller delvis klubbas av riksdagen, i så fall kan förändringarna träda i kraft 7 april.

Det som föreslås är att staten tillfälligt ska ta en större del av kostnaden för korttidsarbete och ta över sjuklönerna i två månader samtidigt som karensavdraget tillfälligt slopas. Allt för att dämpa den samhällsskada som åtgärderna för att begränsa spridningen av coronaviruset medför.

Finansutskottet vill också stoppa alla bolag som får del av de här åtgärderna att tillämpa aktieutdelningar.

Med anledning av coronaviruset föreslår finansutskottet att riksdagen i huvudsak säger ja till regeringens förslag till extra ändringsbudget för 2020. Förslaget innebär bland annat att staten tillfälligt tar en större del av kostnaden för korttidsarbete och tar över sjuklöneansvaret i två månader. Karensavdraget slopas tillfälligt och kommuner och regioner kompenseras för extraordinära åtgärder och merkostnader inom hälso- och sjukvården.

Finansutskottet välkomnar regeringens förslag, men anser att även verksamheter som i huvudsak är finansierade av allmänna medel, och familjeföretag med anställda familjemedlemmar bör omfattas av reglerna. Enligt förslaget ska de nya reglerna börja gälla den 7 april och tillämpas från den 16 mars 2020.

Finansutskottets förslag syftar till att dämpa effekterna i samhället av det nya coronaviruset.

Finansutskottet anser att räntan för de företag som får anstånd på att betala in sin skatt är för hög. Räntan är i dag cirka 6,6 procent. Utskottet anser att regeringen skyndsamt bör återkomma till riksdagen med ett förslag om att sänka räntan, och vill därför att riksdagen riktar ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om det.

Finansutskottet ställer sig även bakom regeringens förslag om ytterligare förändringar med anledning av coronaviruset. Det handlar bland annat om att 

  • kommuner och regioner får kompensation för extraordinära åtgärder och merkostnader inom hälso- och sjukvården

  • karensavdraget slopas

  • berörda statliga myndigheter får tillskott

  • anslaget för smittbärarpenning höjs

  • staten tar över sjuklöneansvaret i två månader

  • det införs en möjlighet för regeringen att ändra reglerna för studiehjälp, studiemedel och studiestartsstöd vid ledighet.

Enligt förslaget ska de flesta av lagändringarna börja gälla 7 april 2020. Vilka effekter de här förslagen får på statens budget är osäkra.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Akut kris för Green cargo

Bolaget behöver snarast kapitaltillskott, som kan vara så stort som 2,2 miljarder.

Nu ökar resandet igen!

Peab stärker i syd

Fortsatt trögt för bussarna

FTI chockar producenterna – Förpackningsavgifter högre än Tysklands

FTI:s PACK@lunch som webinar blev ett bryskt uppvaknande för många i förpackningens värdekedja, inte minst förpackningsproducenter och varumärkesägare, som måste lägga dessa avgifter på sina priser för att föras vidare till handeln och slutligen konsumenterna.

Peab bygger i Värmland

Nyhetsbrev

Svart plast? Inget problem!

Norge bygger gigantisk batterifabrik

Ny rapport om företags arbete för cirkularitet

Fördjupning - Läget i basindustrin - del 2

Plus

Fem snabba frågor…

Masugnsslagg i tysk cement

Eget varumärke ska stärka Olssons export

Ny Kubota har landat

Kubota KX060-5 lanseras nu i Sverige.

Empack 2020 ställs in

Mässarrangören Easyfairs väljer att ställa in Empack 2020 som skulle ha gått 30 september - 1 oktober på Kistamässan i år. – En mässa är till för att generera affärer och driva branschen framåt, säger Ola Lundqvist, Klusterchef Industri på Easyfairs.

Plus

Fem snabba frågor...

Generationsresor i sikte

Svenska Maskinmässan flyttar till 2022

Beslutet har dröjt, men nu står det klart att även Svenska Maskinmässan på Solvalla skjuts på framtiden. Eftersom arrangerande Maskinleverantörerna har premiär för sin skogsmaskinsmässa nästa år får dock entreprenadmaskinerna vänta till juni 2022.

"Det är ett måste att dela upp det på flera år"

Komplext uppdrag i Skandiahamnen

Plus

Omrörning är mycket mer än att bara blanda lite

Många industriella processer är svåra att tänka sig utan omrörning. Det finns en del att tänka på för att utnyttja omröraren optimalt.

NCC bygger för 750 miljoner

Engcon varslar

Engcon i Strömsund varslar om uppsägning. Hur många som berörs av åtgärden är i skrivande stund oklart. Enligt företaget är det vikande efterfrågan på grund av covid-19-pandemin i kombination med oklarheter kring politiska beslut som orsakat varslet.

Epiroc varslar i Sverige

Epiroc varslar 425 befattningar i Sverige om uppsägning. Orsaken är lägre global efterfrågan från gruv- och infrastrukturbolag till följd av covid-19-pandemin.

Halvvarmt uppdrag

337 hyreslägenheter till Eskilstuna

Nu utvärderas medel för bergtätning

Ny vd i Hybricon

Sandahlsbolagen köper två åkerier

Bredare bana i Linköping

Peab bygger utanför Göteborg

FTI-vd lämnar

Ny mobilitetsaktör i Stockholm

Peab bygger i Ängelholm

Trafikverkets plan för Gävle – Kramfors

Tvärstopp för Göta Kanal

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.438