23948sdkhjf

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Sandvik var snabbt ute i Kina med temporära neddragningar för att möta coronavirusets utbrott. I övrigt redovisar företaget en affärsutveckling under årets två första månader som legat i nivå med förväntningarna på flertalet marknader.

Enligt företagsledningen är verksamheten i Kina i gång igen och närmar sig normal kapacitet. Däremot har osäkerheten ökat på många andra håll i världen. Flertalet av koncernens produktionsenheter har dock, med något undantag, kunnat fortsätta sin verksamhet. Exempelvis är produktionen för tillfället pausad i Italien och Indien,.

Även om virusets ekonomiska inverkan på koncernen under årets första kvartal bedöms vara relativt begränsad, är osäkerheten inför framtiden desto större. Därför har företagsledningen initierat åtgärder som berör hela koncernen och som bedöms ge besparingar på både kort och lång sikt. Inledningsvis fokuseras på åtgärder som ger snabb effekt. Bland annat nämns arbetstidsförkortning, färre tillfälligt anställda och konsulter samt generella kostnadsbesparingar.

Parallellt utvärderas även åtgärder som krävs för strukturella förändringar och personalreduceringar i en anpassning till förändrade marknadsförutsättningar även i ett längre perspektiv.

Situationen med coronaviruset har eskalerat runt om i världen och vi måste anpassa oss till denna dramatiska förändring i de globala marknadsförhållandena. Divisioner inom alla våra tre affärsområden vidtar snabba åtgärder för att säkra våra långsiktiga marknadsledande positioner och skydda vårt företag, säger Sandviks vd och koncernchef Stefan Widing.

Bedömningen är att tillfälliga kortsiktiga åtgärder,där arbetstidsförkortningar spelar stor roll, kommer att generera en besparing på cirka 1,5 miljarder kronor under 2020. Därutöver initieras långsiktiga strukturella åtgärder, vilka uppskattas leda till kostnader på cirka 1,4 miljarder kronor. Förhoppningen är dock att dessa långsiktiga åtgärder ska leda till besparingar på cirka 0,9 miljarder kronor från slutet av 2021 då de når full årstakt.

Många anställda kommer att känna av åtgärderna i form av sänkt lön, något som dock förhoppningsvis är tillfälligt. Medlemmarna i Sandviks koncernledning har också beslutat att sänka sina egna löner med tio procent under denna period.

Företagets styrelse har nu också lämnat det kontroversiella förslaget om en utdelning till aktieägarna. Enligt förslaget ska dock utdelningen stanna på tre kronor per aktie, i stället för de 4:50 kronor som tidigare föreslagits. Dessutom räknar styrelsen med att kalla till en extra bolagsstämma innan oktobers månads utgång för att besluta om en extra utdelning om resterande 1,50 kronor per aktie, dock förutsatt att marknaden har stabiliserats och att företagets finansiella ställning medger detta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078