23948sdkhjf

Svevia sanerar arsenik

6 000 ton förorenade massor ska schaktas bort i Gunnita.

I Gunnita, cirka fyra kilometer nordväst om värmländska Kil, impregnerades järnvägsslipers under 1930- och 1940-talet.

Verksamheten ledde till att marken förorenades kraftigt, främst av arsenik.

Nu har Svevia fått Trafikverkets uppdrag att sanera området, schakta bort de förorenade massorna till deponi och sedan återställa marken.

– Redan 1995 grävdes stora mängder av de mest förorenade delarna bort på den här fastigheten, men trots det finns det mycket föroreningar kvar, säger Claes Dahrén, Svevia, i ett pressmeddelande.

Tanken är att etablera naturmark på platsen.

– Det är väldigt tillfredsställande med den här typen av uppdrag. Vi anländer till ett förorenat område, sanerar marken och ger platsen en ny chans. Ibland ska det bli ett nytt bostadsområde, här ska vi återställa det till ett naturområde.

Arbetet kräver löpande provtagning, enligt pressmeddelandet är det dock inte själva arseniken som är den största utmaningen i projektet.

– Det är vår kompetens att hantera förorenade massor och något vi har lång erfarenhet av. Vi har skyddsutrustning och strikta rutiner för hur arbetsplatsen ska fungera för att inte någon av oss som jobbar här ska utsättas för risker, säger Claes Dahrén.

Han pekar istället ut logistiken som den stora utmaningen, arbetsområdet är litet och transporterna måste fungera löpande om det inte ska bli stopp i grävarbetena.

Arbetet har nyligen startats och det ska vara klart i april.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047