23948sdkhjf

Trafikverket vill säkra mark

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken.

Det finns inget politiskt beslut om att bygga en Östlig förbindelse, Trafikverket vill dock vara redo om den dagen kommer.

Trafikverket vill därför precisera riksintresset för projektet, det vill säga fördjupa planeringsunderlaget som ska visa vilka värden som ska skyddas och beaktas i den fysiska planeringen.

– Det finns fortsatt ett stort behov av att förbättra framkomligheten genom att binda samman Norra och Södra länken. Behovet är så stort att det är ett så kallat riksintresse, och då behöver vi säkra mark för att kunna genomföra utbyggnaden i framtiden, säger Helena Sundberg, regional direktör på Trafikverket, i ettpressmeddelande.

Enligt Trafikverket ska riksintressepreciseringen ta stor hänsyn till berörda kommuners behov av att exploatera mark, men också göra det möjligt att bygga en Östlig förbindelse i framtiden, om ett sådant politiskt beslut tas.

Myndigheten uppger också att man minimerat markanspråket i riksintressepreciseringen, bland annat genom att endast gå vidare med ett av tre alternativ för placering av tunnel.

Markanspråket har också slimmats tack vare kunskaper Trafikverket inhämtat i tidigare utredningar – Trafikverket har tidigare haft uppdraget att utreda möjligheten att bygga en väg som knyter ihop Norra och Södra länken på östra sidan av Stockholm.

Finansiering för en sådan väg saknades dock i den nationella transportplanen för 2018-2029, och projektet avslutades därför.

– Bostäder utgör i dag inte ett riksintresse. Men med hänsyn till att bostadsförsörjningen är av helt avgörande betydelse i Stockholms län, har vi strävat efter att minimera markanspråken så långt som möjligt, säger Helena Sundberg.

Förslaget går nu ut på remiss. Sista svarsdatum är 15 maj, därefter ska Trafikverket besluta om att fastställa riksintressepreciseringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078