23948sdkhjf

Beslut: TiO2 ska klassificeras enligt kategori 2

| Av Malin Folkesson | Plastforum SE | Tipsa redaktionen

Europeiska Kommissionen har publicerat en ny delegerade förordning (EU) 2020/217. Ett av de ämnen som tas upp i denna är titandioxid. 

Kemikalieinspektionen kommer inom kort att publicera information om detta, uppger Boris Vasic, pressansvarig för Kemikalieinspektionen, till Plastforum. 

Enligt Kemikalieinspektionen är klassificerings- och märkningsuppgifterna bindande från 1 oktober 2021 i samtliga medlemsstater. 

För titandioxid innebär det publicerade beslutet klassificering och märkning som misstänkt kunna orsaka cancer vid inhalation (Carc. 2; H351i). Klassificering och märkning gäller dock endast titandioxid i pulverform innehållande 1% eller mer av partiklar med en aerodynamisk diameter på lika med eller mindre än 10 mikrometer. 

Eftersom titandioxid ingår i våta eller fasta blandningar är Kemikalieinspektionens bedömning att dessa blandningar inte ska klassificeras, inte heller märkas som cancerframkallande. Men sådana blandningar ska ändå enligt beslutet märkas på följande vis: 

 - Flytande kemiska blandningar innehållande 1% eller mer av ovan nämnda partiklar ska märkas med EUH211 (som lyder: 'Varning! Farliga respirabla droppar kan bildas vid sprejning. Inandas inte sprej eller dimma. ') 

 - Fasta kemiska blandningar innehållande 1% eller mer titandioxid ska märkas med EUH212 (som lyder: 'Varning! Farligt respirabelt damm kan bildas vid användning. Inandas inte damm.') 

 Vad gäller varor så kommer dessa inte att beröras av klassificering och märkning enligt CLP-förordningen (vilken innehåller regler för klassificering, märkning och förpackning av kemiska produkter), men kan indirekt beröras beroende på åtgärdskrav i andra lagstiftningar. Vilka dessa kan vara är något som får bedömas från fall till fall, uppger Kemikalieinspektionen. 

Läs även: 

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Peab bygger för äldre

Byggföretag hittar till campingstugor

Till skillnad från många andra inom rese- och hotellbranschen har campingkedjan First Camp inte påverkats negativt av covid-19. Företaget konstaterar i stället att bland annat byggföretag i olika delar av landet väljer företagets lösningar i stället för hotell.

NCC bygger i Västerås

Miljardsatsning på fossilfri gruvdrift

Cirka 1,1 miljarder kronor satsas i ett projekt som ska utveckla och demonstrera en koldioxidfri, digitaliserad och autonom koldioxidfri gruvbrytning. Energimyndigheten svarar för 207 miljoner kronor, medan deltagande företag står för resten.

Flyttar till november

Krävde 17 miljarder av Sverige - Får noll

Nyhetsbrev

Succé för kompaktmaskiner över disk

Kompaktmaskiner ”över disk” har utvecklats till en succé för Swecon. I dag är, enligt företaget, 80 procent av de sålda kompaktmaskinerna färdigutrustade lagermaskiner.

Riskfylld rivning när höglagret halveras

Rivarna får ta hjälp av mobilkranar när ett halvt höglager ska ner i Sundbyberg. – Det blir ett mycket kritiskt moment, säger Fredrik Rylander.

Peabs jätteaffär klar

Koncernen utökas med 200 täkter, 63 asfaltverk och 1 700 medarbetare .

UPPDATERAD: Kan ditt plastföretag bistå i kampen mot Covid-19?

IAC och Plastal inför korttidspermittering

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Förpackningsleverantör stöttar sina kunder

Många restauranger har det extremt tufft just nu. Flera leverantörer försöker att hjälpa till. Så bland annat förpackningsleverantören Tingstad.

Snabb snackis från Rototilt

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Smitta stoppar aktieutdelning

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

PACK POINT NORDIC blir livesänt

PACK POINT NORDIC kommer att kunna genomföras som webinar.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

Stor affär för Beijers

Svevia sanerar arsenik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.111