23948sdkhjf

Kina fasar ut engångsprodukter av plast

| Av Marcus Petersson | Packnet | Tipsa redaktionen

Kina följer i EU:s spår och fasar ut engångsartiklar av plast. Förbudet kommer att påverka volymen av plast som importeras till Kina, förutspår konsultfirman Wood Mackenzie.

Igår tillkännagav National Development and Reform Commission and the Ministry of Ecology and Environment bestämmelser som syftar till att begränsa produktion, försäljning och användning av engångsprodukter av plast.

– Detta kommer med säkerhet att påverka plastkonsumtionen och därmed den petrokemiska industrin. Polyetenkonsumtion kommer att påverkas eftersom det är den viktigaste råvaran för att producera förpackningsfilm och påsar, säger William LiU, Senior konsult på Wood Mackenzie.

Förbudet införs till en början enbart i större städer och berör då användning av engångsprodukter som plastpåsar, sugrör, och tallrikar, muggar och bestick av plast. När förbudet rullas ut över hela Kina och ersättningsprodukter vinner mark kommer Kinas import och konsumtion av polyeten att påverkas, menar Wood Mackenzie. Kina är världens största polyetenimportör.

– Landet konsumerade mer än 33 miljoner ton polyeten 2019 varav 40 % importerades från producenter i Mellanöstern och andra asiatiska länder. Det ny införda förbudet för engångsprodukter  av plast kommer på sikt att påverka importvolymen, säger William LiU.

En parallell kan dras till Kinas förbud av import av plastskrot. 2017 importerade Kina 3 miljoner ton plastskrot. Sedan förbudet infördes har Kina bara importerat 10 000 ton plastskrot.

– Om förbudet för engångsartiklar av plast kommer att ha samma dramatiska effekt på importen av plast beror till stor del på om ersättningsmaterial kommer att finnas. Plast har jämfört med material som papper, glas, trä och metall många fördelar i dagligt bruk, såsom att vara lätt, lätt att bearbeta och framförallt ett konkurrenskraftigt pris, säger säger William LiU.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Upprop: Kan ditt plastföretag bistå i kampen mot Covid-19?

IAC och Plastal inför korttidspermittering

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Förpackningsleverantör stöttar sina kunder

Många restauranger har det extremt tufft just nu. Flera leverantörer försöker att hjälpa till. Så bland annat förpackningsleverantören Tingstad.

Snabb snackis från Rototilt

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Nyhetsbrev

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Smitta stoppar aktieutdelning

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

PACK POINT NORDIC blir livesänt

PACK POINT NORDIC kommer att kunna genomföras som webinar.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

2

Ledare: ”Modernt slaveri”

Koncernen ställer om och växlar upp

1

Viruset kan överleva i dagar på förpackningar

Load up North tuffar på enligt plan

– Vi gasar och bromsar samtidigt, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia som exempelvis väljer att skjuta Euro Mine Expo i Skellefteå till nästa år medan arbetet med höstens Load up i Umeå fortgår som tidigare.

Gruvmöte flyttas till 2021

Nu står det klart att även Euro Mine Expo i Skellefteå skjuts på framtiden. I stället för juni i år är det nu 1-3 juni 2021 som gäller.

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

80 lägenheter i Trelleborg

Vann Stockholms city och Lidingö

”Det måste få vara en rätt vild mix”

Joy offras – försätts i konkurs

Maskintillverkare virusstänger

Kubicom får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094