23948sdkhjf

Stipendium för forskning om hållbar byggprocess

Elaheh Jalilzadehazhari får årets Stora Linnéstipendium på en halv miljon kronor för sin forskning som har målet att skapa förutsättningar för minskad miljöbelastning genom bättre samarbete mellan aktörer i byggprocessen.

Linnéstipendiet, som i år delades ut för tionde året i rad, har tagits fram av Kalmar och Växjö kommuner för att stödja tillämpad forskning som bedrivs inom Linnéuniversitetets forskning med målet att bidra till minskad miljöpåverkan.

Årets stipendiemottagare är Elaheh Jalilzadehazhari på institutionen för skog och träteknik, för projektet "A Novel Method to Increase Value when designing or renovating buildings" som valts ut bland elva inskickade bidrag, en ökning jämfört med tidigare år.

I sin motivering skriver juryn:

Byggbranschen står inför en stor utmaning med cirka en femtedel av Sveriges koldioxidutsläpp. Med ett ökat byggande är behovet stort av att skapa goda och hållbara livsmiljöer. Elaheh Jalilzadehazhari adresserar en aktuell fråga inom byggsektorn och optimerar utifrån ett helhetsperspektiv värdet av miljönytta, boendemiljö, välbefinnande och ekonomi.

Projektet syftar till att utveckla en ny metod som stöd för beslutsfattande i byggprocesser. Detta genom att kombinera utvärdering av inomhusmiljö, livscykelanalys och livscykelkostnad i byggnader.

Metoden skapar förutsättningar för bättre samarbete mellan aktörer i byggprocessen. Resultatet kommer att ge konkret nytta genom produktutveckling och samverkan med branschen i regionen. Kunskap sätts i rörelse för en hållbar samhällsutveckling”.

Prisutdelningen sker i samband med Linnéuniversitetets Akademiska högtid 31 januari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078