23948sdkhjf

Återvinningsindustrierna tar fram färdplan för fossilfrihet

| Av Peter Olofsson | Recycling | Tipsa redaktionen

Branschorganisationen Återvinningsindustrierna inleder nu arbetet med att ta fram en färdplan för en fossilfri och cirkulär ekonomi inom ramen för Fossilfritt Sverige.

Färdplanen blir en nyckel till hur återvinningsföretagen ska nå fossilfrihet och ska underlätta för andra industrier att på sikt bli mer cirkulära.

– Fler och fler branscher visar nu upp sina planer för fossilfri konkurrenskraft. Den framväxande cirkulära ekonomin är en viktig del i att utveckla ett fossilfritt Sverige och därför är det väldigt glädjande att Återvinningsindustriernas  nu tar fram en färdplan, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

Återvinningsindustriernas färdplan kommer att visa på branschens egna strategier för att nå fossilfrihet och samtidigt vara ett nyckelverktyg för att andra industrier ska kunna bli cirkulära. Färdplanen kommer redovisa vilka politiska förutsättningar som krävs för att nå målenoch vilka utmaningar som vårt samhälle står inför. Den kommer också ge förslag på hur politik, näringsliv och myndigheter kan lösa dem tillsammans.

– Den svenska återvinningsbranschen tar redan i dag ett stort ansvar för att minska de fossila utsläppen. Nu kommer vi arbeta ännu hårdare för att utsläppen ska minska snabbare och för att synliggöra hur vi kan bidra till ett cirkulärt samhälle. En kraftigt ökad användning av återvunna material skulle ge omfattande utsläppsminskningar för Sverige. Vi är därmed en nyckelaktör i omställningen till ett fossilfritt Sverige, säger Viveke Ihd, tf vd Återvinningsindustrierna

I övergången från ett samhälle byggt på linjära modeller till ett cirkulärt samhälle där allt kan materialåtervinnas spelar Återvinningsindustrierna en avgörande roll. Förutom att branschen jobbar för fossilfrihet och ökad återvinning kommer omställningen även kräva en ny syn på resurser. Tillverkningsindustrin behöver designa produkter för att de ska kunna återvinnas och använda återvunnet material i högre utsträckning. Det är en förutsättning för att Sverige ska kunna bli hållbart och cirkulärt i framtiden.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Upprop: Kan ditt plastföretag bistå i kampen mot Covid-19?

IAC och Plastal inför korttidspermittering

Entreprenad Live följer plan

Enligt planerna ska Entreprenad Live arrangeras på Säve depå i Göteborg 3-5 september, och förhoppningarna om att evenemanget ska kunna köras som det är tänkt är stora.

Förpackningsleverantör stöttar sina kunder

Många restauranger har det extremt tufft just nu. Flera leverantörer försöker att hjälpa till. Så bland annat förpackningsleverantören Tingstad.

Snabb snackis från Rototilt

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Nyhetsbrev

Sandvik drar i bromsen

Året har börjat enligt förväntningarna för Sandvik som dock har initierat en serie besparingsåtgärder – framför allt personalminskningar – för att möta de störningar som bedöms bli följden av coronavirusets utbredning.

Hercules spänner musklerna

För att klara komplicerad markförstärkning under en ny ö i Köpenhamn har Hercules införskaffat en riktig monstermaskin – en 130 tons borrmaskin som ska klara borrning med diameter upp till tre meter.

Smitta stoppar aktieutdelning

Plastmaskinföretagen i Italien får grönt ljus

PACK POINT NORDIC blir livesänt

PACK POINT NORDIC kommer att kunna genomföras som webinar.

Grävsystem ska lyfta maskinförarutbildning

Hagströmska Gymnasiet i Falun är den första skolan i Sverige som använder grävsystemet Dig Assist i undervisningen på anläggningsprogrammet. Det underlättar elevernas inträde på arbetsmarknaden, enligt läraren Per Jägrell.

NCC bygger för vård

Nytt krispaket ska rädda småföretagen

På en presskonferens 25 mars lovade regeringen att nu göra något också för småföretagen – det nya krispaketet är på totalt 40 miljarder kronor.

Tunga fordon prioriterade när förarproven blir färre

De tar över Skrombergaverken – efter 116 år

2

Ledare: ”Modernt slaveri”

Koncernen ställer om och växlar upp

1

Viruset kan överleva i dagar på förpackningar

Load up North tuffar på enligt plan

– Vi gasar och bromsar samtidigt, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia som exempelvis väljer att skjuta Euro Mine Expo i Skellefteå till nästa år medan arbetet med höstens Load up i Umeå fortgår som tidigare.

Gruvmöte flyttas till 2021

Nu står det klart att även Euro Mine Expo i Skellefteå skjuts på framtiden. I stället för juni i år är det nu 1-3 juni 2021 som gäller.

Klart med ny vd för Alimak

Coronakrisen: DackeBuss läggs ner

Sommarnöje i de gamla maskinernas tecken

Svevia tar sig an Karlstadsbro

Trejon växlar upp

1

Paradiset i konkurs

Nordbygg har fått nytt datum

Gekås korttidspermitterar över 1 400 anställda

7 000 varslade räcker inte

80 lägenheter i Trelleborg

Vann Stockholms city och Lidingö

”Det måste få vara en rätt vild mix”

Joy offras – försätts i konkurs

Maskintillverkare virusstänger

Kubicom får ny vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109