23948sdkhjf

Ryanair lämnar Skavsta

| Av Thomas Dietl | RT-Forum | Tipsa redaktionen

Lågprisbolaget Ryanair slutar att flyga från Skavsta i Nyköping.

På grund av att leveranser av flygplanstypen Boeing Max 737 är krafigt försenad från tillverkare har lågprisbolaget Ryanair valt att stänga ner sin verksamhet på flygplatsen Skavsta utanför Nyköping, formellt kallad Stockholm/Skavsta. Samtidigt lägger Ryanair också av med att flyga på Nürnberg i Tyskland av samma skäl. 

För Skavstas del innebär det här minskad flygaktivitet redan nästa år och på sikt kan Ryanairs sorti hota hela flygplatsens framtid. Skavsta är en av få privatägda svenska storflygplatser. 

Enligt Ryanair kommer man dock fortsatt att flyga från Skavsta men flygplatsen blir inte längre den bas som den är i dag med flera flygplan stationerade där. Därmed försvinner också de piloter och den övriga personalen som också haft sin bas i Skavsta. Antalet flyg till och från flygplatsen kommer också att minska radikalt.

Detta föranledde ett krismöte i Nyköpings kommun som har starka intressen i Skavsta. Att verksamheten nu står inför en kraftig minskning av flyg kommer på sikt att påverka kommunen - men rt-forum har ännu inte fått någon kommentar om vad kommunen ämnar vidta för åtgärder. Eller ens om några åtgärder kommer att vidtas.

Skavsta Flygplats AB är alltså ett privatägt flygfält. Moderbolag är Airports Worldwide Sweden Holding AB som i sin tur ingår i Airports Worldwide Euro Holding Bv i Nederländerna som totalt sett har en utmärkt ekonomi. Så är det inte i det svenska bolaget för närvarande:

Omsättningen 2018 landade på 152 miljoner kronor med 134 anställda. Då, 2018,  noterades också ett negativt resultat, minus 7,9 miljoner kronor. Nu är risken för större förlust när Ryanair drar ner verksamheten. Det finns så vitt känt inga planer på nyetablering på Skavsta bland andra tänkbara flygbolag inom lågprissegmentet.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

Från spill till guld

En restprodukt som en industri vill bli av med visar sig ha goda möjligheter förbättra en annan industris process och samtidigt minska användningen av jungfruliga råvaror. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte.

Säkerheten i sista rummet

Lagrad sommarsol ger isfria vintervägar

En metod som tar till vara och lagrar energin från sommarens sol och använder den till att värma upp vägbanan på vintern har utvecklats av forskare på Chalmers. Rätt utnyttjad innebär det ökad framkomlighet, färre olyckor och minskad snöbekämpning.

Nytt forum för hållbar mobilitet

Stora Mobilitetsdagen är det nya namnet på Dagens industris konferens som tidigare hette Stora Bildagen. Ett bredare fokus ledde till större engagemang och fler deltagare än tidigare.

Naturstensentreprenör skiftar vd

Sulapac i partnerskap med Quadpack

Nyhetsbrev

Turkiskt på Tvärbanan

Tekniska framsteg i fokus

PulPac vill öka takten

PulPac har fyllt på kassan i en ny finansieringsrunda.

Paptic lanseras på bred front

Förödande kreditrestriktioner

De senaste årens kreditrestriktioner har lett till ett historiskt ras för bostadsbyggandet och minskat BNP-tillväxten med cirka en procentenhet för hela riket. Den slutsatsen dras i en marknadsrapport som just presenterats av Veidekke.

Svevias snöröjningsprojekt förfinas

Volvo fortsätter investera i autonom mobilitet

För att stå väl förberett inför en framtid med kraftigt ökade inslag av självkörande fordon och maskiner vill Volvo säkra tillgången till säkerhetscertifierad programvara för autonoma system. Därför investerar koncernen nu i det amerikanska programvaruföretaget Apex A1.

Satsar på tillverkning av bioplast

Eldrift nära i tunga anläggningsfordon

Det finns en stor långsiktig potential för eldrivna tunga lastbilar inom regionala transporter och anläggningstransporter. Det menar Volvo Lastvagnar som därför utvecklat ett par konceptlastbilar som ska testköras av utvalda kunder i Europa.

De ropade hem mustaschmaskinen

Byggstart för efterlängtad bro

Efter en försening på mer än fem år har byggandet av Skurubron äntligen kommit igång. Dagens bågbro från 1915 och tvillingbron från 1950-talet är inte dimensionerade för dagens trafikmängder och den nya bron är efterlängtad i snabbt växande Värmdö och Nacka.

Utvecklar sensorer i förband med gel som bakterier äter

Tråd- och batterilösa sensorer i förband som tidigt kan upptäckta sårinfektioner. Javier Sotres, forskare vid Malmö universitet, har beviljats medel för att förverkliga idén om en enkel metod att övervaka sår i hemmet.

De ska bygga ställning åt gruvjätten

MVB bygger butik

Chefsrockad när Sweco satsar internationellt

Plus

Exklusiv intervju: Killen som har koll på miljarderna

Vi har tidigare skrivit om 7,5 miljarders projektet där SCA investerar i bland annat en ny pappersmaskin vid bruket i Obbola. Nu har vi gjort en intervju med projektdirektör Per Strand för att få veta hur man genomför ett projekt av den här omfattningen.

Kajs bereder väg för jätteprojektet

Kaj Johanssons Åkeri har ögonen på skaft i Obbola – företaget är först ut i mångmiljardprojektet som kommer att pågå i fem år. – Vi måste vara väldigt flexibla.

De delar på 10 miljoner kronor

MVB bygger för 123 miljoner kronor

NCC byter ordförande

Järnvägsuppdrag för 443 miljoner kronor

Han ska sälja Hitachi i norr

Sundström ett finskt Lejon

Samarbete för ökad digitalisering

Förseningar kostar miljarder

Norwegian säljer dotterbolag

Ny självkörande busslinje startas

Bästa julölet korat

Kopplar variant av vanligt herpesvirus till MS

Storbygge i Bollstabruk

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.296