23948sdkhjf

Rototilts egen professor

Rototilts forskningschef Richard Larker har blivit adjungerad professor i materialteknik vid Luleå tekniska universitet.

Richard Larker disputerade vid Luleå tekniska universitet för snart 30 år sedan. Hans avhandling handlade om fogning av kiselbaserade keramer till superlegeringar för flygmotorer.

Han blev sedermera forskningschef på Rototilt och enligt företaget har han där drivit flera utvecklingsprojekt vars resultat hamnat i Rototilts produkter.

– En av hemligheterna bakom Rototilts utveckling är vårt världsunika testlabb som används för att utvärdera nya tekniska idéer. Tack vare den är vi långt fram inom vetenskapen om materialval och ytor i glidande kontakt, det vill säga tribologi, och där har Richards kunskap varit ovärderlig säger Niklas Bjuhr Vice President R & D på Rototilt i pressmeddelandet.

Richard Larker bedriver materialutveckling genom teknikutvecklingsbolaget Ausferritic AB i samverkan med Rototilt och Luleå tekniska universitet.

Han ska där ha hittat nya sätt att tillverka extremt starka och sega stål till en rimlig kostnad och enligt Rototilt innebär hans innovationer ett tekniksprång för branscher som har behov av robusta och lätta konstruktioner.

Jag brinner för teknik som gör livet enklare för människor. Och som gör att vi kan bevara vår miljö och som helt enkelt gör att vi kan skapa ett bättre liv för människor, säger Richard Larker i pressmeddelande.

År 2010 fick han den svenska gjutgodsbranschens Innovationspris för materialet SiSSADI, enligt Rototilt kombinerar detta material de två starkaste utvecklingsområdena för den gjutna ”stålkomposit” som i dagligt tal kallas segjärn, nämligen ökad lösningshärdning med kisel (Si) samt en ausferritisk (helmetallisk) struktur på nanonivå.

Nu har han alltså även utsetts till adjungerad professor i materialteknik vid Luleå tekniska universitet.

Den 26 november höll Richard Larker sin installationsföreläsning vid Luleå tekniska universitet, om nya sätt att framställa stål som är både extremt starka och mycket sega.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095