23948sdkhjf

Bättre koll med ny markradar

Geomatikk är först ut i Sverige att köpa Leica Geosystems Stream C, en portabel markradar som ska kunna detektera ledningar under mark i realtid.

StreamC öppnar helt nya möjligheter att snabbt detektera ledningsnät varsomhelst kunden vill dokumentera ledningsnät under mark. Markradarn blir ett bra komplement till våra övriga metoder och har mötts av stort intresse från våra kunder, säger Fredrik Ek, affärsområdesansvarig för Dokumentation på Geomatikk, i ett pressmeddelande.

Geomatikk arbetar med inmätning och dokumentation av infrastruktur under mark, främst för olika nätägare.

Tanken nu är att låta en mindre grupp fälttekniker och backoffice personal utbildas i att hantera StreamC och tolka data från utrustningen.

StreamC har flera intressanta användningsområden, bland annat vid kartläggning av ledningsnätet när gamla industriområden ska bebyggas. Där är vatten- och avloppsledningar ofta ofullständigt dokumenterade, eller så saknas dokumentation helt. Den kan också användas för att kartlägga fibernät. Den snabba utbyggnaden har i många fall genomförts av entreprenörer som inte haft tillräcklig kunskap om kraven på hur ledningarna ska dokumenteras.

Företaget prövade utrustningen under två dagar i somras och får StreamC levererat nu i december.

Det fungerade väldigt bra och jag tror att den kommer att bli ett bra komplement till våra övriga metoder.

Det första ”skarpa” uppdraget blir att mäta in ett område som ska exploateras vid Forsmarks kärnkraftverk i Östhammars kommun.

Området har varit bebyggt i omgångar och saknar fullständig dokumentation över ledningsnätet under jord.

Geomatikk planerar därför att använda både traditionell inmätning, inmätning med StreamC samt drönarbilder.

Tack vare den nya markradarn från Leica Geosystems blir vi ensamma i Sverige med att kunna leverera en fullständig rapport med bland annat GIS-baserade digitala kartor, inmätta punkter och översiksfotografier. Rapporten kommer att levereras i två lager, ett säkert som vi mätt in med traditionell teknik och ett sannolikt som vi mätt in med markradarn, säger Fredrik Ek.

Han tror också att den information StreamC bidrar med skulle kunna skapa nya möjligheter.

Vikten av korrekt inmätt grunddata ökar i takt med att den blir allt viktigare för andra system som använder informationen. Allt från säljstödsystem till ny teknik som VR/AR hos den enskilde grävmaskinisten. Om några år kan de vara utrustade med 3 D glasögon och "se" var ledningarna ligger, säger Fredrik Ek.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063