23948sdkhjf

Fler miljöbilar exporteras från Sverige

Problemet med att el- och laddbilar exporteras från Sverige fortsätter att växa, enligt nya siffror från statistikföretaget Vroom. Det kan leda till att den bonus som är tänkt att sänka koldioxidutsläppen får motsatt effekt.

Många laddbara bilar som köps i Sverige exporteras därefter ut ur landet efter att miljöbonusen betalats ut, ett problem som Motormagasinet kunde berätta om redan i fjol. Det är handelsplatsen Wayke, branschorganisationen MRF och statistikföretaget Vroom som nu tagit fram nya siffror på hur snittutsläppet från bilar i Sverige har förändrats under de senaste åren.

– Det vi ser är att fler bilar med låga koldioxidutsläpp försvinner ut ur landet och att det i stället tas in bilar med höga koldioxidutsläpp. Det var kanske inte riktigt tanken med det nya skattesystemet bonus malus, men det är en effekt som har uppstått, säger Martin Fransson, vd på Wayke, till TT.

Subventioner på minst 300 miljoner kronor har under de senaste tre åren betalats ut för bilar som sedan har exporterats till andra länder, enligt Vroom.

– Flera faktorer spelar in. Exporten av bilar som tidigare har varit registrerade i Sverige har ökat generellt under de senaste åren, mycket på grund av att svenska valutan är så svag som den är, säger Bertil Abrahamsson, vd på Vroom.

Utsläppen har ökat under de senaste åren, enligt företagens analys. Det totala snittutsläppet från de personbilar, oavsett drivmedel, som har lagts upp till försäljning hos Wayke har ökat från 137 till 145 gram koldioxid per kilometer, sedan juni 2018.

Statistiken baseras på snittutsläppen från över 890 000 bilar som har legat ute till försäljning på bilhandelsplatsen.

Fakta: Export av laddbara bilar

Antalet laddbara bilar som exporterats, efter att de tidigare varit registrerade i Sverige:
2016: 1 220 laddhybrider, 147 elbilar
2017: 2 045 laddhybrider, 529 elbilar
2018: 3 844 laddhybrider, 1 279 elbilar
2019: 4 544 laddhybrider, 1 159 elbilar

Källa: Vroom

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078