23948sdkhjf

Ledare: Eneroth tänker till

Det enda vi vet med säkerhet är att det alltid är skattebetalarna som sitter med Svarte Petter när notan ska betalas.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har tänkt till och resultatet är minst sagt fantastiskt. Han har kommit fram till att det går att frigöra runt 40 miljarder kronor till andra järnvägsprojekt om Sverige bygger de omdiskuterade nya stambanorna för så kallade höghastighetståg – ett projekt som med dagens synnerligen luddiga konturer, lågt räknat, är kostnadsberäknat till cirka 230 miljarder kronor.

Slutsatsen som presenteras i en intervju med Dagen Nyheter bygger då på att stambanorna finansieras ”på rätt sätt”. Infrastrukturministerns lösning är att projektet finansieras utanför den ordinarie statsbudgeten, en lösning som genom åren ofta förts fram när finansieringen av kostnadskrävande projekt kommit på tapeten.

Hittills har den alternativa finansieringen med något enstaka undantag stupat på att finansministrar i regeringar av varierande sammansättningar satt alla tänkbara klackar i backen och stoppat det alternativet. Inget pekar i skrivande stund på att vare sig Magdalena Andersson eller Stefan Löfven är särskilt gynnsamt inställda till den typen av kreativa lösningar.

Alternativ finansiering – exempelvis i form av offentlig-privat samverkan kan ofta vara ett alternativ värt att beakta, men förutsätter att det finns någorlunda trovärdiga beräkningar av kostnader och planerade intäkter. Då håller det inte att förespråkarna inte ens kan enas om vilken hastighet som gäller.

Det infrastrukturministern borde göra är att verka för att alla dimridåer om höghastighetsbanan tas bort. I dag ligger projektet som en våt filt över utvecklingen av den framtida infrastrukturen. På senare tid har vi exempelvis sett hur Trafikverket skjutit underhållsåtgärder på framtiden liksom åtgärdandet av livsfarliga plankorsningar mellan väg och järnväg.

Att kalkyler dessutom är osäkra – oftast i fel riktning – är vi också vana vid, senast när Trafikverket aviserat att Förbifart Stockholm kan försenas i fyra år och bli cirka tio procent dyrare än planerat. Vem tror att höghastighetsbanan utvecklar sig annorlunda? Det enda vi vet med säkerhet är att det alltid är skattebetalarna som sitter med Svarte Petter när notan ska betalas. Ju snabbare Eneroth kommer till den insikten desto bättre.

Helt klart är att Riksrevisionen gjort det. Regeringens strategi för höghastighetsbanan har blivit så nära en totalsågning som det bara går att komma. Gör om, gör rätt är Riksrevisionens beska budskap.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094