23948sdkhjf

Mässling mycket farligare än man trott

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som i värsta fall kan vara livshotande. Nu visar dessutom studier att sjukdomen kan förstöra immunförsvaret under flera års tid.

I två separata studier som nyligen publicerats i de vetenskapliga tidskrifterna Science och Science Immunology, kan forskare visa att mässlingviruset påverkar immunsystemet på så sätt att det delvis raderar dess minne. Delar av de antikroppar vi samlar på oss genom livet när vi utsätts för olika smittor försvinner helt enkelt.

Mässlingsviruset kan radera mellan 11 till 73 procent av de olika antikroppar vi har som skyddar oss mot en rad olika virus och bakteristammar, allt från influensa till herpesvirus och bakterier som orsakar lunginflammation och olika hudinfektioner.

Effekten med det raserade immunförsvaret kan enligt studierna sitta kvar flera år efter insjuknandet.

Kroppens förmåga att stå emot andra sjukdomar går ner efter mässlingsinfektionen, vilket ger en ökad risk att drabbas av både sjukdom och död i upp till tre år efter insjuknandet.

Det bästa är att vaccinera sig. På så sätt förblir immunförsvaret intakt – samtidigt som man slipper drabbas av en dödlig sjukdom. Antalet mässlingfall i Europa har på kort tid trefaldigats och förra året dog 72 personer av mässling i Europa.

I den ena studien tog forskarna prov på 77 ovaccinerade nederländska barn både före och två månader efter det att de insjuknat i mässling i samband med den epidemi som härjade i landet år 2013. Det visade sig att barnen hade betydligt färre antikroppar mot andra sjukdomar än mässling efter insjuknandet än vad de hade före. Detta gällde både sjukdomar som orsakas av virus och bakterier. Som influensa, herpes, vattkoppor eller lunginflammation.

Orsaken till att antikropparna försvinner, konstaterar forskarna i den andra studien, är att mässlingviruset kan infektera och slå ut hela kloner av antikroppsproducerande B-lymfocyter och så kallade T-minnesceller. Det är två typer av vita blodkroppar som är helt avgörande för immunförsvarets förmåga att känna igen och svara på en infektion.

Sammantaget, skriver forskarna, visar studierna att mässling är en betydligt farligare sjukdom än vad man hittills trott. Någon liknande påverkan på immunsystemet i samband med vaccination mot mässling observerades inte.

The Harvard Gazette har skrivit en utförlig artikel på ämnet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125