23948sdkhjf

Byggbranschens effektivitet sågas av rentaljätte

Det är enbart byggbranschen som visar minskad effektiviseringstakt de senaste 25 åren, något som kan bero på att den inte hänger med i digitaliseringen, och dessutom slösar med miljöresurser, energi och arbetskraft. Det är ord och inga visor när Ramirents vd Erik Bengtsson beskriver dagens byggande.

Byggbranschen har en lång väg kvar att gå när det gäller hållbarhetstänk. Man verkar inte ha förstått att det finns ett samband mellan resursslöseri och negativ klimatpåverkan. På Ramirent tror vi att en stor del av lösningen ligger i något så basalt som bättre och tidigare planering. Genom att låta en aktör få ta ett helhetsgrepp för etableringsansvaret och gå in tidigt i planeringen, långt innan första spaden sätts i marken, kan vi minska slöseriet väsentligt, säger Erik Bengtsson, som menar att företaget mycket väl kan vara en av de nycklar som kan bidra till att få byggandet på rätt köl igen.

Erik Bengtsson hänvisar, som stöd för sin kritik, till statistik som visar att det endast är byggbranschen som visar minskad effektiviseringstakt i Sverige de senaste 25 åren. Näst sämst är hotell- och restaurangbranschen som stått still. Alla andra branscher har utvecklats positivt.

En av huvudpoängerna i resonemanget är att bättre planering skulle kunna göra stor skillnad. Bland annat lyfter han fram Martin Rudberg, professor i bygglogistik vid Linköpings Universitet, som menar att det går att reducera 80 procent av transporterna med smartare logistiklösningar.

Om vi kan ta bort åtta av tio lastbilar till och från ett bygge är det klart att det har stor positiv inverkan på miljö och klimat, och allt det tack vare bättre planering. Det leder inte bara till ökad effektivitet och hållbarhet – det ger även viktiga säkerhetsvinster, då nästan hälften av olyckorna på en byggarbetsplats sker vid materialhanteringen. Det här låter så självklart när man säger det, men det är långt ifrån självklart när man ser till hur det faktiskt går till på en svensk byggarbetsplats i dag, säger Erik Bengtsson.

Men han hittar betydligt fler miljöbovar än transporterna. På listan finns även elförsörjningen där exempelvis fossiltung energi används i stället för att tidigt koppla upp bygget till ett fjärrvärmenät. Onödiga eller felberäknade materialinköp är en annan miljöbov liksom produktionsstopp till följd av exempelvis försenade leveranser eller felinköp.

Ramirent har förstås en egen lösning som, enligt Erik Bengtsson, tagits fram som en reaktion på resursslöseriet. ”Den temporära fabriken” innebär att Ramirent projekterar, planerar, optimerar flödena och tar helhetsansvaret för sex av byggets tillfälliga funktionsområden; projektorganisation, logistik, säkerhet, maskiner, etableringar och projektcenter – delar av byggprocessen som tidigare kan ha levererats av olika företag.

Den temporära fabriken startar redan innan första spadtaget tas med planering för infrastruktur, exempelvis med dra fram fjärrvärme till bygget och fortsätter sedan med allt från byggbodar till logistiklösningar och slutligen avfallshantering.

Erik Bengtssons budskap är att den som har ett helhetsansvar för hela processen har betydligt bättre förutsättningar att planera allt från transport till materialanvändning och därmed sätta stopp för flera av de miljöbovar som annars ofta sätter sin prägel på en byggarbetsplats.

Och företaget vågar sticka ut hakan en hel del. Löftet är att slöseriet minskar med tio procent samtidigt som produktiviteten ökar med 20 procent om företaget får 100 procent ansvar för ”Den temporära fabriken”. Till det kommer stora möjligheter till bättre arbetsmiljö och ett hållbarare och säkrare bygge. Som extra bonus utlovas en förbättrad marginal på upp till fem procent på sista raden.

En ökad projektmarginal på fem procent låter kanske inte så mycket, men om det är en förskola som kostar 200 miljoner kronor, motsvarar det en besparing på tio miljoner kronor som kommunen i stället kan lägga på att anställa fler förskolelärare, säger Erik Bengtsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078