23948sdkhjf

Massuppsägningar på KS – 600 varslas

Karolinska sjukhuset varslar 600 anställda. Läkare och undersköterskor ska bort. Sjukhuset dras med betydande ekonomiskt underskott.

Sjukhuset lägger ett varsel på 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster. Varslet omfattar även ett fåtal tjänster inom sjukhusservice.

– Varslet är nödvändigt och en logisk följd av vårt nya, smalare uppdrag att ge högspecialiserad och specialiserad vård. Vi har tidigare inte anpassat kostymen utan haft en bemanning för vårt gamla, bredare uppdrag, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Ett första varsel för att anpassa organisationen lades i maj i år och gällde 550 tjänster inom administrationen. Det varsel som nu läggs gäller tjänster inom vården. Berörda grupper är läkare och undersköterskor samt ett fåtal tjänster inom sjukhusgemensamma stöd- och servicefunktioner.

När KS flyttade till den nya byggnaden i Solna fick sjukhuset uppdraget att svara för Stockholmsregionens högspecialiserade och specialiserade sjukvård. Sedan dess har vård till ett värde av 950 miljoner kronor flyttas från Karolinska till andra vårdgivare. Samtidigt har personalstyrkan ökat. Det har lett till ett betydande ekonomiskt underskott.

Enligt helårsprognosen för 2019 beräknas Karolinska göra ett resultat på -1,6 miljarder kronor. Detta trots att sjukhuset tagit initiativ till en mängd besparingar, bland annat anställningsstopp, varslet på administrativa tjänster och elva ytterligare sjukhusövergripande åtgärder för att minska kostnader för hyror, IT, material och läkemedel.

– Att varsla är en kraftig åtgärd och jag förstår att det skapar oro bland många medarbetare, men det är ofrånkomligt. Vi kommer att arbeta aktivt med att stödja alla medarbetare som eventuellt sägs upp att hitta nya arbeten. Jag vill betona att vi kommer att genomföra förändringarna med patientsäkerheten i fokus, säger Björn Zoëga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094