23948sdkhjf

1 000 byggrelaterade konkurser hittills i år

Minskad efterfrågan på byggtjänster är en anledning till att byggkonkurserna tenderar att öka – hittills i år med ungefär tre procent, enligt färsk statistik från UC.

Richard Damberg, ekonom på UC, menar att konkursutvecklingen än så länge ändå är förhållandevis marginell, men med tydlig risk för en ökning framöver.

Tidigare var det största hindret för ökat byggande brist på arbetskraft. Nu är det efterfrågan som viker och det är svårare att få lån. Däremot har småföretagen nu tillgång till arbetskraft och kan utföra fler om- och tillbyggnader.

Fler privatpersoner tar stora blancolån och många är relaterade till bostaden. Därför ser vi ingen ökning i konkurserna i byggbranschen just nu. Dock vet vi att vid en kommande lågkonjunktur är det oftast renoveringar eller annan egen byggnation som prioriteras bort, vilket gör att vi tror att konkurserna inom segmentet kommer att öka, säger Richard Damberg.

Enligt statistiken gick 1 000 företag inom byggnäringen i konkurs under årets tio första månader jämfört med 975 under motsvarande period förra året. För oktober var siffrorna 109 respektive 105.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar
Andra Nordiska Medier

Sänd till en kollega

0.11