23948sdkhjf

Optimistisk näringsminister besökte Ragn-Sells

Under onsdagen besökte näringsminister Ibrahim Baylan Ragn-Sells

Under onsdagen besökte näringsminister Ibrahim Baylan Ragn-Sells för att få en inblick i företagets cirkulära arbete och lära sig mer om de nya innovationer som tagits fram för att kunna skapa ett hållbart samhälle.

- Jag känner mig väldigt optimistisk efter de innovationer jag har sett här och de möjligheter detta ger, både för att ställa om, men också för ökad tillväxt och de jobb detta kan ge vårt land, sa en inspirerad Ibrahim Baylan efter presentationen.

Näringsministern Ibrahim Baylan tillbringade onsdagsförmiddagen hos Ragn-Sells ute på Sätra Gård där han fick en presentation av arbetet för omställningen till en cirkulär ekonomi. Ministern visade stort intresse för de innovationer som Ragn-Sells tagit fram, till exempel en lösning för att utvinna över 90 % av all fosfor ur avloppsslam.

Näringsministern var införstådd med att mer måste göras från både näringslivets- och från statens/EU:s och det offentligas sida för den cirkulära frågan. Näringsministern var tydlig med att Ragn-Sells innovationer har stora exportmöjligheter och att det ligger i samhällets intresse att bidra till detta och att både resursfrågan och klimatfrågan adresseras.

- Efter genomgången här blev det väldigt tydligt att vårt gamla sätt att göra saker och ting är det som dominerar vårt regelverk och hur våra affärsmodeller ser ut, och det där måste ju förändras, säger näringsministern som under besöket fick en ökad förståelse för vilka lagar och förordningar som står i vägen för en omställning till en cirkulär ekonomi.

Presentationen följdes sedan av en rundtur på företagets anläggning Högbytorp där man bland annat besökte den tilltänkta platsen för Ragn-Sells kommande Ash2Salt- anläggning. Flygaska som bildas vid energiåtervinning genom förbränning av avfall, får genom Ash2Salt-processen nya användningsområden efter att den avgiftats och tvättats. Ur tvättprocessen återvinns kommersiella salter som sedan bland annat blir vägsalt och gödsel.

Efter besöket kunde näringsministern fastställa att Ragn-Sells arbete och innovationer passar väl in i regeringens cirkulära agenda.

- Jag åker härifrån stärkt i min tro att visst, vi har stora problem, men vi har också möjlighet att kunna lösa dem, avslutar näringsministern

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078