23948sdkhjf

Miljardaffär för Sobi

Specialistläkemedelsbolaget Sobi köper amerikanska Dova Pharmaceuticals. Prislappen ligger på cirka 9 miljarder kronor.

Genom förvärvet av Dova kommer Sobis produktportfölj att breddas in i hematologi och stärka bolagets kommersiella närvaro i USA.

Köpeskillingen består av en initial kontant betalning på 27,5 dollar per aktie, motsvarande en premie på 36 procent jämfört med fredagens stängningskurs på 20,19 dollar. Budet inkluderar även en en icke-överlåtbar CVR som ger Dovas aktieägare rätt till ytterligare 1,50 dollar per aktie vid ett godkännande från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA av Doptelet avseende indikationen kemoterapi-inducerad trombocytopeni. Detta framgår av ett pressmeddelande.

– Med den höga frekvensen av kommande lanseringar och godkännanden för indikationer och inom regioner som Doptelet tillför, kommer vi kunna accelerera tillväxttakten för hematologiverksamheten, kommenterar Guido Oelkers, vd för Sobi.

Dova grundades 2016 för att kommersialisera läkemedlet Doptelet, en andra generationens småmolekylär trombopoetinreceptoragonist som används vid behandling av trombocytopeni genom att öka antalet blodplättar.

Doptelet godkändes av EMA för indikationen kronisk leversjukdom, CLD, i juni 2019, och ansökan för indikationen kronisk immunologisk trombocytopeni, ITP, i Europa förväntas lämnas in 2020.

– Det finns ett stort otillfredsställt medicinskt behov inom trombocytopeni och för oss är detta en utmärkt möjlighet att ge patienter tillgång till nya och bättre behandlingar. Vi är också mycket glada att välkomna 125 medarbetare från Dova som kommer att stärka Sobis infrastruktur inom hematologi och bredda värdekedjan i USA, säger Guido Oelkers i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08