23948sdkhjf

Missnöjd med budgeten

Har ni inte glömt något? Det undrar Forska Sverige i sin kommentar till budgeten. Satsningarna som ska göra Sverige till en framstående kunskapsnation saknas menar stiftelsen.

Regeringen skriver i sin budgetproposition att ”Sverige ska ha en vård i yttersta världsklass för alla” och att ”Sverige ska vara en framstående kunskapsnation.”

– Vi hoppas att orsaken till att forskning inte nämns kopplat till dessa två ytterst viktiga ambitioner är att regeringen ser forskningens roll som så självklar att den inte behöver nämnas. Men, vi vill markera att det krävs stärkta investeringar i forskning och utveckling för att Sverige ska vara en framstående kunskapsnation och ha en vård i världsklass, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska Sverige.

I budgeten finns förslaget att sänkta arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning och utveckling i företag.

– Vi välkomnar förslaget om FoU-avdrag. Men det förvånar oss att målet om att Sverige ska vara en ledande life science nation i övrigt inte reflekteras i regeringens budgetproposition. Jag är orolig för att man förväntar sig att de satsningar som behöver göras ska kunna ske inom ramen för olika organisationers vanliga budgetar. Samtidigt ser vi hur andra länder gör långsiktiga investeringar i till exempel precisionsmedicin, säger Anna Nilsson Vindefjärd.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093