23948sdkhjf

Oro bland mässdeltagarna på Elmia Husvagn Husbil

| Av Sanne Väli-Tainio | Motor-Magasinet | Tipsa redaktionen

Trots stort intresse och högt besökarantal på årets husvgan- och husbilsmässa i Jönköping kändes oron bland samtliga deltagare i luften. Oron över WLTP, bonus malus och framför allt den nya beskattningen, förstås.

35 800 besökte årets Elmia Husvagn Husbil, vilket är fler än förra året. Antal utställare var rekordmånga. Intresset för husvagnar och husbilar är därmed fortsatt högt, men trots det märktes ändå oron över den nya husbilsbeskattningen.

Läs också: Här går det bättre - omvänd vinstvarning från bruket

Det diskuteras ju från kunderna, att det är inte rimligt. Varför ska en husbil som egentligen är ett semesterfordon vara det hårdast beskattade fordonslaget i Sverige, berättar Mikael Blomqvist, vice vc på Kabe.

Att WLTP och bonus malus är ett hett ämne för hela fordonsbranschen är det ingen fråga om. Och att husbilsbranschen drabbas hårdast av den nya beskattningen kan Husbilsbranschens riksorganisation, HRF, nu bevisa. Statistiken för augusti visar att nyregistreringarna minskat med över 50 procent det senaste året.

Nu är det ju inte riktigt sant eftersom det blev en hel del lagerregistreringar precis som på personbilssidan med den tidigare skatten, innan bonus malus. Så vi vet ju inte exakt hur marknaden ser ut, men att den är neråt vet vi definitivt, säger Mikael Blomqvist.

Hur oroliga är återförsäljarna och tillverkarna?

Jätteoroliga. Man blir ju stående med en lagersituation som måste hanteras. Och för oss som tillverkare blir det ju problematiskt. Om volymen går ner på det nya så får vi det svårt att utveckla nya produkter eftersom vi inte har pengar till det.

Han belyser också att han tror att beskattningen kommer bidra till högre koldioxidutsläpp.

Det blir ju en ond spiral, ute på marknaden blir det ju mer gamla grejer med motorer som släpper ut mer, medan vi som tillverkare har svårt att utveckla produkter som faktiskt skulle vara mer miljömässigt korrekta.

Mikael Blomqvist är en av de drivande aktörerna i ”Husbilskampen” som startades i januari, med syfte att föra en dialog med politiker. Förhoppningen är att så småningom få till en ändring till det bättre.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ballaste listan

Den svenska ballastproduktionen var rekordstor 2018, det uppger Sveriges Geologiska Undersökning (SGU).

Rototilts jätteinvestering

Volvo investerar i cybersäkerhet

För att styrka skyddet av uppkopplade fordon har Volvo Group Venture Capital investerat i israeliska Upstream Security som specialiserat sig på cybersäkerhet för fordon.

Nedgång för Volvo – men fortsatt starkt i Kina

Årets tredje kvartal innebar en märkbar nedgång för Volvo Construction Equipment med avseende på både försäljning och rörelseresultat.

Ytterligare 135 kan få gå från bruken

"Höghastighetståg kostar 400 miljarder"

Nyhetsbrev

Rekordstor betongleverans

1

Ny metod hittar aggressiva tumörer

Ständig förbättring för offensivt Avant

Det går bra för finska Avant Tecno. Förra året passerades för första gången omsättningen 100 miljoner euro. För att möta den ökade efterfrågan lanserade företaget i våras sin hittills största modell och räknar dessutom med att inom kort kunna öka produktionskapaciteten med 50 procent.

Sverige del i enorm kartläggning av arters dna

Han hittar brister i 3D-metallen

Fredheim firade tung tioåring

Fredheim Maskin fyllde 15 och Oktoberdagarna tio – dubbla jubileer som firades rejält i Norge, där över 50 jättemaskiner visades upp.

Roslagsbanan tidigareläggs

Ännu ett stort kollektivtrafikprojekt i Storstockholm tidigareläggs – den här gången gäller det Roslagsbanans förlängning till T-Centralen.

Bring ersätter vägtransporter med tåg

Autonomi – eget affärsområde för Volvo

Volvo vill öka takten i utvecklingen, kommersialiseringen och försäljningen av autonoma transportlösningar. Och för att nå dit tilldelas nu verksamheten ett helt eget affärsområde.

Limträförsäljning ökar trots dämpad konjunktur

Ny generation från Scania

17 oktober presenterade Scania sin nya generation bussar för stads- och förortstrafik - bussarna som visas på Busworld i Bryssel bjuder på flera nyttiga nyheter.

"Marknadens behov av den här typen av maskiner har ökat"

En nyutvecklad borrigg med dubbla stänger visades i Askersund i går – pinfärska D23x30DR ska stå pall när det ska borras i riktigt hårt svenskt berg, lovar Vermeer Viking.

Iveco och Daf i samma Malmöstall

Nordic Truckcenter köper Ivecos verksamhet i Malmö och blir 1 november såväl auktoriserad återförsäljare som serviceverkstad för Ivecos hela modellprogram – från 3,5-tons transportbilar upp till tunga lastbilar.

MAN Lion’s Coach årets turistbuss

MAN Lion’s Coach har utsetts till Coach of the Year 2020 - det offentliggjordes på Europas största bussmässa, Busworld, i Bryssel.

Ingen överprövning för Hybricon

Sista hoppet för Hybricon angående upphandlingen av elbussar till Skellefteåbuss har grusats - detta sedan Kammarrätten avvisat elbusstillverkarens begäran.

CAB day heldag för skadeverkstäder

Onsdagen den 16 oktober anordnade CAB Group en heldag för skadeverkstäder. Eventet ägde rum i Drivelab centers lokaler i Arlandastad och innehöll ett matigt program med information och mingel.

Ledare: Våga lätta på gasen

Busstorget till Bålsta!

Är vården redo för extrem fetma?

Ökad materialåtervinning vid kraftvärmeverk

Genombrott för vit opak PET

Rosling ger namn åt nytt folkhälsocenter i USA

Tunnelbanan tidigareläggs

”Lysande” sa Svevia

1

Krönika: Den här stan är stor nog för oss båda

Studie: Ökad överlevnad vid obotlig bröstcancer

Clemens till Stockholmsmässan

Bredd och spets lockade nya bossen

Varierade emojis

Växtlighet får plats i nytt bostadsområde

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.129