23948sdkhjf

Oro bland mässdeltagarna på Elmia Husvagn Husbil

| Av Sanne Väli-Tainio | Motor-Magasinet | Tipsa redaktionen

Trots stort intresse och högt besökarantal på årets husvgan- och husbilsmässa i Jönköping kändes oron bland samtliga deltagare i luften. Oron över WLTP, bonus malus och framför allt den nya beskattningen, förstås.

35 800 besökte årets Elmia Husvagn Husbil, vilket är fler än förra året. Antal utställare var rekordmånga. Intresset för husvagnar och husbilar är därmed fortsatt högt, men trots det märktes ändå oron över den nya husbilsbeskattningen.

Läs också: Fler miljöbilar exporteras från Sverige

Det diskuteras ju från kunderna, att det är inte rimligt. Varför ska en husbil som egentligen är ett semesterfordon vara det hårdast beskattade fordonslaget i Sverige, berättar Mikael Blomqvist, vice vc på Kabe.

Att WLTP och bonus malus är ett hett ämne för hela fordonsbranschen är det ingen fråga om. Och att husbilsbranschen drabbas hårdast av den nya beskattningen kan Husbilsbranschens riksorganisation, HRF, nu bevisa. Statistiken för augusti visar att nyregistreringarna minskat med över 50 procent det senaste året.

Nu är det ju inte riktigt sant eftersom det blev en hel del lagerregistreringar precis som på personbilssidan med den tidigare skatten, innan bonus malus. Så vi vet ju inte exakt hur marknaden ser ut, men att den är neråt vet vi definitivt, säger Mikael Blomqvist.

Hur oroliga är återförsäljarna och tillverkarna?

Jätteoroliga. Man blir ju stående med en lagersituation som måste hanteras. Och för oss som tillverkare blir det ju problematiskt. Om volymen går ner på det nya så får vi det svårt att utveckla nya produkter eftersom vi inte har pengar till det.

Han belyser också att han tror att beskattningen kommer bidra till högre koldioxidutsläpp.

Det blir ju en ond spiral, ute på marknaden blir det ju mer gamla grejer med motorer som släpper ut mer, medan vi som tillverkare har svårt att utveckla produkter som faktiskt skulle vara mer miljömässigt korrekta.

Mikael Blomqvist är en av de drivande aktörerna i ”Husbilskampen” som startades i januari, med syfte att föra en dialog med politiker. Förhoppningen är att så småningom få till en ändring till det bättre.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Första penseldraget taget i 13-årigt ommålningsprojekt

Tidigare i dag drog Øresundsbrons anläggningsdirektör Bengt Hergart ett första penseldrag från den specialbyggda målningsplattform som är en förutsättning för att Öresundsbrons cirka 300 000 kvadratmeter stålfackverk ska vara täckt med ny målarfärg år 2032.

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

Brytningen får klartecken - vd mycket nöjd

Gaia lanserar nytt förpackningsmaterial

Swecon stöttar rally med nollvision

Swecon fortsätter sitt samarbete med Rally Sweden även i år. Bland annat har sex specialutrustade hjullastare med fokus på fossilfri drift tagits fram för att användas vid årets upplaga av det svenska rallyt i värmländska och norska skogar 13-16 februari.

Peab bygger hotell i Örebro

Nyhetsbrev

Krönika: ”Newsify your equity story!”

En uppmaning till noterade life science-bolag att uppgradera sin kommunikation från ”plikt” till värdebyggare

Dags att utse Sveriges snyggaste entreprenadmaskin

Var finns Sveriges snyggaste entreprenadmaskin? Svaret ska ges på Svenska Maskinmässan på Solvalla 4 juni efter en riksomfattande tävling som nu utlyses av Leveranstidningen Entreprenad som låter sina läsare rösta fram den vinnande maskinen under våren.

Störst ska bli större

Alarmerande rekryteringsbehov till motorbranschen

Under de kommande tre åren behöver 5 300 personer anställas inom motorbranschen. Konsekvenserna kan bli allvarliga för hela samhället om man inte hittar personal, enligt Transportföretagens nya rapport Tempen på motorbranschen.

Volvo släpper sin hittills största grävare

Volvo fortsätter jobba sig uppåt i storlekarna. Senaste tillskottet i maskinutbudet är EC950F, en bandgrävare på drygt 90 ton som nu introduceras med steg V-motor och skopvolym på upp till sju kubikmeter.

Jätteanläggning för solceller till Uppsala

Kartong med ekobarriär föll chokladproducent i smaken

Han tar över som koncernchef i Miljörivarna

Göteborg ger namn åt ny antibiotikaresistent bakterie

300 miljarder på 20 år – investeringarna haglar

Nässpray mot depression godkänd

Buller ger Grundtuben stororder

I dagarna börjar Grundtuben bygga tre kilometer bullerplank längs Kontinentalbanan, något som innebär ett av företagets hittills största projekt.

Data från Sigrid visar på motverkad viktuppgång

Ny studie på möss publicerad i Nanomedicine visar att Sigrids medicintekniska produkt SiPore15 motverkar viktuppgång. Detta öppnar vägen till nya behandlingar av fetma och diabetes.

Lång sjöresa för hamnens jättekranar

I slutet av mars inleds installationen av ett par gigantiska containerkranar i Stockholm Norvik Hamn. 10 januari började kranarna sin resa från Shanghai och ska när hamnen öppnar sina portar i maj stå klara att matcha även de största fartyg som kan trafikera Östersjön.

Let's Twist It Up!

Berlin-tågen tokökar

Nya Carnegiebryggeriet expanderar

Debatt: ”Ta ansvar och ställ krav”

Säkerhet borde vara den enskilt viktigaste frågan för alla i entreprenad- och byggbranschen. Det hävdar Engcons grundare Stig Engström som anser att modet att satsa på ny teknik och ställa högre krav på varandra är nyckeln till säkrare och tryggare arbetsplatser.

Förkylningsspray lanseras i Hongkong

Peab bygger i Borås

Hälsingeuppdrag för Peabs bolag

Punktligast på spåren – igen

Rekordfå dog i vägtrafiken 2019

Han blir produktchef för Bomag i Sverige

Han ska lyfta försäljningen

Pågatåg ökar farten

Första staten med gratis kollektivtrafik

Trejon bygger för framtiden

Rototilt växer i USA och Kanada

KUKA öppnar i Danmark

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.112