23948sdkhjf

Oro bland mässdeltagarna på Elmia Husvagn Husbil

Trots stort intresse och högt besökarantal på årets husvgan- och husbilsmässa i Jönköping kändes oron bland samtliga deltagare i luften. Oron över WLTP, bonus malus och framför allt den nya beskattningen, förstås.

35 800 besökte årets Elmia Husvagn Husbil, vilket är fler än förra året. Antal utställare var rekordmånga. Intresset för husvagnar och husbilar är därmed fortsatt högt, men trots det märktes ändå oron över den nya husbilsbeskattningen.

Det diskuteras ju från kunderna, att det är inte rimligt. Varför ska en husbil som egentligen är ett semesterfordon vara det hårdast beskattade fordonslaget i Sverige, berättar Mikael Blomqvist, vice vc på Kabe.

Att WLTP och bonus malus är ett hett ämne för hela fordonsbranschen är det ingen fråga om. Och att husbilsbranschen drabbas hårdast av den nya beskattningen kan Husbilsbranschens riksorganisation, HRF, nu bevisa. Statistiken för augusti visar att nyregistreringarna minskat med över 50 procent det senaste året.

Nu är det ju inte riktigt sant eftersom det blev en hel del lagerregistreringar precis som på personbilssidan med den tidigare skatten, innan bonus malus. Så vi vet ju inte exakt hur marknaden ser ut, men att den är neråt vet vi definitivt, säger Mikael Blomqvist.

Hur oroliga är återförsäljarna och tillverkarna?

Jätteoroliga. Man blir ju stående med en lagersituation som måste hanteras. Och för oss som tillverkare blir det ju problematiskt. Om volymen går ner på det nya så får vi det svårt att utveckla nya produkter eftersom vi inte har pengar till det.

Han belyser också att han tror att beskattningen kommer bidra till högre koldioxidutsläpp.

Det blir ju en ond spiral, ute på marknaden blir det ju mer gamla grejer med motorer som släpper ut mer, medan vi som tillverkare har svårt att utveckla produkter som faktiskt skulle vara mer miljömässigt korrekta.

Mikael Blomqvist är en av de drivande aktörerna i ”Husbilskampen” som startades i januari, med syfte att föra en dialog med politiker. Förhoppningen är att så småningom få till en ändring till det bättre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.173