23948sdkhjf

Svenska finalister klara för Case Rodeo

Pontus Eriksson, Fredrik Johansson och Pär Andersson är de tre maskinoperatörer som utgör det svenska laget när den internationella finalen i Case Rodeo avgörs 18 oktober för tionde gången.

Linköping. Svenska maskinförare är omvittnat duktiga. De internationella tävlingar som anordnats av framför allt Caterpillar och Case visar att de som gått hela vägen i Sverige också står sig väldigt väl i hårdast tänkbara internationella konkurrens.

Nyligen anordnade Case svenska generalagent Maskinia den svenska finalen i Case Rodeo, dit de tre bästa i tre kvalificeringstävlingar i Stockholm, Linköping och Staffanstorp kvalificerat. sig Finalfältet som samlades på Maskinias anläggning i Linköping såg redan på papperet starkt ut med internationellt erkända vinnarkandidater som Janne Hirsikangas och Fredrik Johansson.

När motorerna slutat brumma och dieseldoften lagt sig stod det dock klart att Janne Hirsikangas fick se sig besegrad i den stentuffa konkurrensen. Fredrik Johanssons insatser i de fyra tävlingsmomenten räckte däremot till en sammanlagd andraplats. Med sig till finalen får han finalvinnaren Pontus Eriksson och Pär Andersson som med lugn och jämn körning knep den tredje platsen.

Det är fantastiskt duktiga killar. De vet inte ens vilka moment de kommer att tävla i. Det är superhemligt ända tills de kommer till tävlingsplatsen. Ingen ska ha minsta chans att träna i förväg, säger Peter Strand, Maskinias försäljningschef för Case-programmet.

Med tanke på den rutin som fanns med i startfältet var det för många en överraskning att segern gick till Pontus Eriksson från Folins Entreprenad, och segern var dessutom odiskutabel. Han hamnade nämligen i topp i tre av de fyra delmomenten.

Tävlingen så här långt har varit en upplevelse! Det har varit utmanande att få möta alla dessa både erfarna och duktiga maskinister. Nu väntar internationella finalen och det ska bli väldigt intressant att möta maskinister från andra länder och se hur vi står oss i konkurrensen. Den här tävlingen är min första och resultatet har varit lite över förväntan, men den stora finalen bjuder på nytt motstånd så det gäller att ladda nu och få styr på nerverna innan avresan, säger en lycklig Pontus Eriksson.

Sammanlagd tvåa blev Fredrik Johansson, Schaktsam, som vann ett av delmomenten. Den tredje biljetten till den internationella finalen togs hem av Pär Andersson, PAN Entreprenad, som visade att man kommer långt med jämnhet. Lugn och stabil körning med ett bra resultat i samtliga fyra delmoment var nyckeln till det lyckade resultatet.

För att nå den internationella finalen krävdes säkert handlag med fyra helt olika maskintyper – givetvis med Case som tillverkare. Varje uppgift måste lösas med stor precision och dessutom på kortast möjliga tid – allt under överinseende av två domare som också noterade andra detaljer i förarens agerande, exempelvis åtgärder som kunde påverka säkerheten i eller utanför maskinen.

I det första momentet användes åttatonsgrävaren CX85D SR försedd med en tandad skopa för att hämta bollar placerade på koner. En efter en skulle bollarna därefter placeras i en basketkorg.

Moment två innebar att föraren med en skidsteer TR340 skulle passera hinder på olika höjder med en stång. För att sålla agnarna från vetet skulle tre bollar placerade på skopan följa med hela vägen runt banan.

Det tredje momentet utfördes med hjälp av kompakthjullastaren 221F som kördes genom en slingrig bana. På vägen skulle ett vattenfyllt kar med badankor hämtas upp, ankor som sedan skulle vara med till avlastningsplatsen.

För det fjärde momentet hade ett dorn fästs i stickan en bandgrävare CX210D och skulle föras ner i tre hål innan uppgiften var slutförd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.128