23948sdkhjf

Laddat på Load up North

Förhoppningarna var stora inför första mässan i Umeå och många av de största leverantörerna fanns på plats när Load up North slog upp portarna på torsdagen.

Entreprenadmässan Load up North föddes i Boden, efter några år beslutade arrangörerna att arrangera den vartannat år i Norrbotten, vartannat år i Västerbotten.

I år fick Umeå för första gången stå värd för evenemanget och arrangörerna var förväntansfulla.

–  Man blir riktigt varm i hjärtat, det har varit ett otroligt sug från branschen och nu är det upp till oss att möta det, säger Erik Säfvenberg, pressansvarig på Nolia.

Närmare 200 utställare utlovades och utomhusytorna är 6 000 kvadratmeter större än i fjol, när mässan arrangerades i Boden.

Entreprenad och rekrytering är förstås viktiga inslag, Load up Norths traditionella gruvfokus har dock bleknat något, å andra sidan var transportbilssektorn väl representerad och många av de stora maskin- och redskapsleverantörerna fanns på plats.

Leveranstidningen Entreprenad återkommer längre fram med utförligare rapporter från mässan, här kommer dock några glimtar från Load up Norths första dag

Caterpillar 310 är en av de tre nya Next Generationmodeller som fick sin Sverigepremiär på Load up North,.

310 är en helt ny modell som ersätter den lite tyngre 311, som kommer att utgå ur sortimentet.

–   310 är lite mindre, men producerar mycket mer, förklarar Kristian Johansson produktspecialist på Pon Equipment.

De två övriga nykomlingarna i Next Generation är 302 och 308.

– Det kommer ännu fler storlekar längre fram, vi är nog inte klara förrän nästa år.

En helt ny grävmaskin fick sin Sverigepremiär på Load up North: Volvo EC60E.

– Den ersätter EC55C, den är lite större och en helt ny generation, kommenterar Fredrik Rigö, ansvarig för Swecons marknadskommunikation.

– Den har samma fina egenskaper som E55C, men i ny kostym, till exempel har den fått en uppgraderad hytt.

På Bauma i våras presenterade Hitachi en ny generation minigrävare, från ett till 6,5 ton.

Även de lite större maskinerna, midigrävarna, kommer i nya generationer, något den svenska återförsäljaren Delvator uppmärksammade på Load up North.

–  Det är första gången den visas i Sverige, säger Magnus Hansson.

– Den är stabil och krångelfri, utan belastning på pinnen.

Göran Sjöström på Partrex visade tänderna på Load up North, med sig hade han ett helt nytt tandsystem: Twist sitter stumt på hållaren, tänder som ska leverera mer än de traditionella och dessutom vara betydligt enklare att byta, lovar Partrex.

Holms Industri hade nya fjärilsplogen PVF med sig till årets Load up North.

– Det unika är att den har en 15 graders positiv skärvinkel, det ger ett bra marktryck, förklarar Mikael Andersson, sales area manager för Sverige och Finland.

Liebherr har börjat med teleskoplastare, ett faktum som uppmärksammades på Load up North där tolvtonnaren T46-7 visades upp.

– Den kan köras i 40 kilometer i timmen och sikten är fantastisk, sade Peder Karlsson, säljare på Liebherr Sverige.

Siljum firar 50 år genom att öka fokuset på redskapen – företaget har avvecklat all legotillverkning och bland nyheterna fanns till exempel en helt ny modulplog.

– Det är ett sätt att få ner produktionskostnaderna, så att man kan få en rejäl plog till ett vettigt pris, säger vd Alf Spets.

Cordestam kunde berätta att Tatran kommit i en ny version 2019 – en effektivare variant som bland annat lastar två ton mer och har fått mer motorkraft, avgasuppvärmd korg och adaptiv farthållare.

Uttagningarna till Caterpillar Operator Challenge gick vidare på Load up North. Tre svenska förare ska vaskas fram och skickas till EM i Malaga: en vann sin plats i Bålsta i våras, en ska kvalificera sig i Umeå och den tredje får kämpa sig till sin plats på Entreprenad Live i mitten av september.

Pon Equpiment utlovade hårda men rättvisa tävlingar, de tävlande ska köra både grävmaskin, där de får hantera sliprar,  och hjullastare, där de ska ta sig ur ett fingerat garage, lyfta upp virke och sedan snirkla sig igenom flera hinder och till sist backa in i det tämligen trånga ”garaget”.

–  Vi lägger stor vikt vid säkerhet, det ska inte gå att busa sig runt banan, säger Kristian Johansson.

En liten, gul och svensk finess syns i hytten på Caterpillars pinfärska minigrävare 302 – spaken har en liten knapp som styr larven.

–  Det kommer faktiskt från oss, vi har haft det länge men nu gör Cat det direkt och om du vill kan man få allt i spaken, säger Kristian Johansson, produktspecialist på Pon Equipment.

– Det här är den största branschmässan norr om Stockholm, säger Jonas Dahlberg, vd på Nolia.

Han konstaterar att det byggs som aldrig förr, inte minst längs norrlandskusten – Norrbotniabanan, Northvolts gigantiska anläggning och Markbygdens enorma vindkraftspark är tydliga exempel, anser han.

– Det är här det händer!

–   Vi vill att man ska känna en stolthet över allt vi har i Norrland, vi är inte bara fjäll, renar och hundslädar – här finns AI, digitalisering och en enorm utveckling, säger Jonas Dahlberg.

– Det är intressant att lägga en mässa i Umeå– det har varit stor efterfrågan och då är vi inte dummare än att vi lyssnar, säger Erik Säfvenberg, pressansvarig på Nolia.

Fylligare mässrapporter kommer längre fram, i Leveranstidningen Entreprenad och på entreprenad.com, missa inte det!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109