23948sdkhjf

Lättare att asfaltera i Skåne

Bioolja hamnade i fokus när Svevia invigde ett nytt asfaltverk i skånska Hurva. Dagen till ära serverades pommes frites som en påminnelse om att uppvärmningen i asfaltverket sker med hjälp av bioolja som bland annat är en restprodukt av olja använd vid fritering.

Att etablera oss i Skåne har länge stått på önskelistan och tillsammans med de förvärv av täkter i närområdet som gjordes i början av året är värdekedjan nu komplett – från sten till färdig asfalt. Tillsammans med Svevias övriga verksamheter inom drift och anläggning har vi nu ett heltäckande erbjudande i södra Sverige, säger Svevias vd Anders Gustafsson.

Asfaltverket som är ett Amomatic SM 240, är placerat vid E22 och är Svevias fjärde asfaltverk som helt drivs med fossilfria bränslen. Tillverkningskapaciteten är 240 ton asfalt i timmen och flexibiliteten stor, bland annat ska verket klara av att producera asfalt utifrån mer än 150 olika recept.

Uppvärmningen av asfalten sker till 100 procent med bioolja. Genom att använda bioolja i stället för traditionella fossila bränslen minskar företaget utsläppen av koldioxid med 95 procent vid tillverkningen av asfalten som ska kunna ske under hela året.

Sedan två år tillbaka har vi valt att konvertera samtliga fasta asfaltverk genom att driva dem med fossilfria alternativ. När vi gjorde en nyinvestering var det en självklarhet att även det här skulle vara det. Att minska den skadliga miljöpåverkan är en central del i Svevias hållbarhetsfokus. Men vi nöjer oss inte med det här, utan ser också över energilösningar och transporter, säger Lennart Eriksson, chef för företagets asfalttillverkning.

Hela Skåne är en stark och expansiv marknad. Nu finns vi på plats och kan leverera asfalt till hela regionen, säger Lennart Eriksson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063