23948sdkhjf

Vill se EU-mål för återvunnen plast i elektroniska produkter

Elektroniska produkter borde vara EU:s nästa stora fokusområde för att etablera en cirkulär ekonomi menar Nordiska ministerrådet.

I en ny rapport skriver organisationen att EU borde sätta ett mål för återvunnen plast i elektroniska produkter, likt det mål för återvunnen plast i förpackningar som implementerades som en del av EU:s plaststrategi under 2018. Det är branschorganisationen Återvinningsindustrierna som på sin hemsida uppmärksammar ministerrådets rapport.

I rapporten framgår att miljöpåverkan från elektroniska produkter skulle kunna minska med mer än 20 procent för varje enskild produkt, ifall återvunnen plast används vid tillverkningen. I dag återvinns drygt 20 procent av plasten i avfall från elektroniska produkter, men rapportförfattarna menar att uppemot 50 procent av plasten kan återvinnas. I rapporten framgår också att 80 procent av miljöpåverkan och 90 procent av produktionskostnaderna för elektroniska produkter beror på beslut som tas under designfasen. Rapportförfattarna menar därför att nyckeln för att elektroniska produkter ska nå en cirkulär tillverkning är att sätta fokus på konstruktions- och designfasen.

 

Rapportförfattarna skriver också att företag bör arbeta med att sätta upp designprinciper för en cirkulär produktion av elektroniska produkter. Det krävs också ett mer pålitligt system för att märka att plasten är återvinningsbar för att öka insamlingen. Därtill efterfrågar rapportförfattarna rundabordsdiskussioner som samlar företag från hela värdekedjan för att ta fram sektorsövergripande principer för cirkulär produktion av elektroniska produkter.

En länk till rapporten hittar du här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157