23948sdkhjf

Mobil kartverkstad för nödlägen

Hittills har Lantmäteriets geocell – en mobil kartverkstad – endast varit tillgänglig för Försvarsmakten. Nu etableras ytterligare en geocell som ska kunna hjälpa till vid naturkatastrofer och andra kriser i samhället.

Lantmäteriets geocell kan närmast beskrivas som en mobil kartverkstad med utrustning och specialutbildad personal som kan arbeta i fält med att ta fram detaljerade papperskartor. Kartorna kan ge värdefulla lägesbilder i realtid som kan vara avgörande för att exempelvis en räddningsinsats ska kunna ske snabbt och effektivt vid extrema händelser.

Geocellen har tidigare endast varit tillgänglig för Försvarsmakten. Efter en överenskommelse med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, skapar nu Lantmäteriet ytterligare en geocell som ska kunna hjälpa till vid bland annat naturkatastrofer och andra kriser i samhället när kommuner, landsting och regioner anser att deras egna resurser inte räcker till. Geocellen utlovas att även kunna bidra med kartmaterial till exempelvis media.

Vid en insats ska vår specialutbildade personal kunna släppa sina vanliga arbetsuppgifter för att inom två dygn sätta upp en geocell och producera papperskartor i fält för chefer, stabspersonal, personal i fält och media, säger Björn Lundbladh vid Lantmäteriets enhet för myndighetsuppdrag.

Under den stora skogsbranden utanför Ljusdal förra sommaren bidrog Lantmäteriet med en geocell. Den blev ett värdefullt stöd till räddningsstaben och deltagande aktörer på plats och vi har nu utbildat personal för att kunna bemanna ytterligare en geocell, säger Björn Lundbladh.

Sedan 1 juni är Lantmäteriets geocell en permanent del av Sveriges krisberedskap och kan avropas av MSB:s tjänsteman i beredskap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109