23948sdkhjf

Genombrott för ebolamediciner

Två av fyra läkemedelskandidater som testats sedan november 2018 har visat sig signifikant minska dödligheten bland de smittade testpersonerna. Nu avbryts studien.

I november 2018 inleddes en forskningsstudie där fyra läkemedelskandidater mot ebola testats. Hittills har 681 patienter ingått i studien av totalt 725 planerade deltagare.

Av de fyra kandidaterna REGN-EB3, mAb114, Zmapp och Remdesivir är det de två första som uppvisat lovande resultat.

REGN-EB3 och mAb114 framställs av antikroppar från personer som överlevt en ebolasmitta och studien har visat att sig minska dödligheten i den tidigare dödliga sjukdomen till runt 30 procent. För de smittade patienter som snabbt kom under vård och fick någon av de två medicinerna var siffran för dödlighet så låg som runt 10 procent.

De två andra medicinerna som ingåt i studien, Zmapp och Remdesivir, kommer inte längre att användas.

Det var den 9 augusti som en utvärdering gjordes och beslut fattades om att stoppa studien för att gå vidare med de två framgångsrika medicinerna och ge dem till samtliga patienter.

Det senaste ebolautbrottet har pågått i Kongo sedan augusti 2018. Uppskattningsvis 2800 personer har smittats och fler än 1800 personer har dött i febersjukdomen sedan utbrottet började.

I det stora ebolautbrottet i Västafrika 2013 - 2016 dog över 11300 personer.

Även om resultaten från studien är mycket framgångsrika innebär inte detta att ebolaviruset kommer att utrotas. Däremot kommer möjligheterna att begränsa framtida utbrott att öka avsevärt säger Jeremy Farrar vid WHO:s ebolagrupp i ett uttalande.

Källor: WHO och Clinicaltrials.gov

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078