23948sdkhjf

”Vi hade inte tänkt att starta så ”pang bom”, men så blev det”

Lotus Maskin och Transports satsning i övre Norrland har fått en bra start. En komplicerad rivning mitt i Umeå, med hårda vindar och hjälpsamma grannar, är kronan på verket hittills.

Umeå. Mikael Johansson har fått rikta om vattenkanonen bra många gånger och nu är det dags igen – han måste se till att den tunga dimman når sitt mål i tämligen hård blåst.

– Det har varit mycket pyssel eftersom det är olika vind varje dag – vi har använt dubbla vattenkanoner, vi har också bevattnat höjdrivaren och har fått dra mycket slang kors och tvärs, ler hans chef, tillika bror, Peter Johansson på Lotus Maskin & Transport.

En blåsig försommar övergick till en likaledes blåsig högsommar för rivarna, som påbörjade sitt arbete i april.

I mitten av juli är det dags att avsluta den första och största etappen i det tämligen omfattande projektet.

– Det är ett stort och komplicerat jobb, på en liten yta, kommenterar Peter Johansson.

Det har gått drygt ett halvår sedan han tillträdde som kalkylingenjör och projektledare för Lotus Maskin & Transport i Norrland.

Numera, efter några omstruktureringar, är han avdelningsansvarig för filialen i Umeå, som startades så sent som i början av året, och den i Piteå – som inte är mycket äldre, den har funnits i lite mer än ett år.

Avdelningen ska täcka in en stor del av landet, från Sundsvall i söder till Kiruna i norr.

– Det fungerar bra, vid behov kan vi låna resurser av andra avdelningar, säger Peter Johansson.

Han konstaterar att kundunderlaget hunnit bli riktigt bra i Norrbotten.

– Vi har varit där längre, nu har vi haft ett stort fokus på Umeå, nästa steg är att bearbeta marknaden söder om Umeå.

Umeåavdelningen har fått något av en flygande start, mycket tack vare just detta projekt, i centrala stan ett stenkast från Umeälven.

– Vi hade inte tänkt att starta så ”pang bom”, men så blev det.

Han uppger att Lotus har en hel del jobb på gång, i orderstocken finns både större uppdrag och mindre ramavtal över hela Norrland.

Jobbet på Storgatan i Umeå är dock av en speciell kaliber.

Rivarna ska bereda plats för norske hotellmagnaten Petter Stordalens nya satsning i Umeå – ett nytt hotell som ska stå klart 2022, med 270 rum, gym- och relaxavdelning, konferensytor, restaurang och takbar.

Bakom hotellprojektet står Diös Fastigheter, som utvecklar ett helt kvarter i Umeå.

Diös har utsett Selbergs Entreprenad till totalentreprenör för hotellbygget, de har i sin tur gett Lotus Maskin & Transport uppdraget att sanera och riva ett fyra våningar högt bostadshus i tegel och betong, inklusive innergård och parkeringsgarage i flera plan.

– Det har gått riktigt bra att jobba med Selbergs, det är en trygg totalentreprenör och redan från kalkylstadiet har det fungerat bra, kommenterar Peter Johansson.

Maskinrivningen kräver sitt men det är framförallt håltagningen som sticker ut.

– Det är ovanligt mycket anläggningshåltagning, för både VA, pålning och grundläggning, kommenterar Peter Johansson.

Det stora behovet innebar att det inte räckte att bara låna håltagare från Piteåavdelningen.

Lotus Maskin &Transport har därför, i ett första skede, anställt Johan Eriksson och Peter Dewall i Umeå.

Rivarna har jobbat på sedan april och när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på i juli röjer en av de två grävmaskinerna på projektet, en Volvo 250, upp inför semesteruppehållet.

Den andra, en Hitachi 225 höjdrivare på 33 ton, har gått på semester. Den står parkerad men var något av ett trumkort redan i ett tidigt stadium, förklarar Peter Johansson.

– Den har varit en viktig del i projekteringen.

Kraven på maxbelastning innebar att jättar var portförbjudna – de skulle vara för tunga för det som döljs under marken: två våningar källare innehållande bland annat parkeringsgarage.

– Därför har vi kunnat dra fördel av vår maskinpark, Hitachin klarar både belastningen och de krav på elva meters räckvidd som behövs för huset – det blir en rationell rivning, säger Peter Johansson.

Ett annat krav var att arbetsgången måste sektioneras – huset måste rivas i rätt ordning så att det sista som stod kvar var mittskeppet, som rymde de bärande balkarna.

Det gick därför inte att bara ”tugga ner” huset.

– Vi fick jobba mycket omlott, lasta och skrapa till dess att allt var borta, säger Peter Johansson.

Att ta in en smidig höjdrivare som kunde klippa ner huset blev därför en bättre lösning än att till exempel använda rivningsrobotar, förklarar han.

– Vi kunde ha sänkt huset plan för plan, men det är inte lika rationellt som att kunna använda en stor maskin.

Rivarna fick också sätta en del stämp på den nedersta våningen.

– Det hade funnits en del butiker där, spännvidden var stor mellan valven och därför fick vi stämpa upp dem innan vi började klippa.

Att arbeta mitt i stan har ställt höga krav på logistiken, huset stod inklämt mellan två grannfastigheter och en väl trafikerad innerstadsgata.

– När vi rivit ut mot Storgatan har det blivit lite trångt.

Arbetsplatsen har bara en infartsväg och alla containrar finns på insidan av avspärrningarna.

– Vi har inte haft mycket plats, ibland har vi fått lägga massor på infartsvägen men det har löst sig med noggrann planering och försiktig rivning.

Alla transporter har bokats in så att de klaffar med både rivningsarbetet och den logistiska situationen på plats.

– Det gäller att visualisera hur det kommer att bli – hur långt har vi kommit om fyra dagar och vilka transporter behövs då, säger Peter Johansson.

Han konstaterar att nykomlingen i stan kammade hem det prestigefyllda projektet trots hård konkurrens.

– Vi var engagerade redan i kalkylstadiet, vi hade ”rätt” projektering och kunde visa att vi hade en bra plan – många uppskattar att det fungerar bra även ”bakom kulisserna”, att man har koll på KMA och papper och en bra dialog med beställaren.

Marknaden är hård, konstaterar han.

– Det är helt galet, det är 8-10 företag som lämnar anbud på varje projekt, allt från företag från Skåne i söder till nordligaste Norrland.

Att dra in ett större uppdrag direkt har gett Lotus bra skjuts, hävdar han.

– Ett sånt här projekt ger lite ryggrad, vi har också knutit många bra kontakter på kort tid, med olika aktörer och nyckelspelare i branschen – framtiden ser ganska ljus ut.

– Det har gått jättebra, det ser också bra ut med förfrågningar i nuläget, vissa jobb måste vi nästan avvakta med, vi är redan uppbundna och orderstocken ser bra ut.

Han är också mycket nöjd med sin nya arbetsgivare.

– Jag upplever Lotus som ett mycket bra företag där man litar på varandra, det är fantastiskt att de behållit det som ett familjeföretag, det ger mig en trygghet, det är ingen riskkapitalist som har sista ordet.

Lotus nya norrländska avdelning har två maskinförare som fått turnera friskt mellan projekten – Roger Carlsson utgår från Umeå medan kollegan Jens Fogelquist har sin bas i Piteå.

Roger Carlsson finns med på Storgatan, tillsammans med Lotuskollegorna Mikael Johansson, och Victor Oscarsson, från underentreprenören Needab, ska han ombesörja lastningen och städa upp det sista innan arbetsplatsen stängs ned – i slutet av september ska rivningsarbetet återupptas, då ska parkeringsgaraget och innergården i två plan rivas.

Mikael Johansson justerar alltså vattenkanonerna när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på.

Han är något av en allt-i-allo på projektet, han river, håltar och är dessutom mannen bakom de ombyggda brandposterna som fungerar som slangvindor.

En mer otippad arbetsuppgift han fått är att bära matkassar – en order utfärdad av projektets enda granne: en kvinna i en angränsande byggnad som valt att bo kvar under rivningen.

– Hon är riktigt nöjd – hon pratar med killarna och ibland kastar hon ner godis, berättar Peter Johansson.

Godis föder förstås goda relationer och grannkvinnan tvekade gissningsvis inte när hon bad Lotus Maskin & Transport om hjälp med den leveransen.

Hon har dessutom betalt tillbaka bärtjänsten med mer än bara godis – genom att vara på alerten en sen kväll när skumma typer började lasta ur en kopparcontainer på den stängda arbetsplatsen.

– Vår kompis på hörnet ringde polis och de lyckades faktiskt fånga tjuvarna, säger Peter Johansson.

– Det är bra med vakna grannar!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125