23948sdkhjf

JCB:s svensktestade elgrävare

JCB går vidare i sin elsatsning, den minigrävare som visades upp i fjol finns nu i produktion, maskinen kommer också att visas på Entreprenad Live.

Uttoxeter. Den brittiska maskintillverkaren JCB satsar vidare på el, vid en pressvisning i början av juni berättade företaget bland annat att den eldrivna minigrävarprototypen som presenterades i fjol nu satts i produktion.

– Jag kom hit i en elbil – jag har en eljaguar och det fungerar bra, el är framtiden för många produkter, förklarade en stolt Lord Anthony Bamford, JCB:s ordförande och son till grundaren Joseph Cyril Bamford.

– Men, det finns en marknad för diesel, och vi forsätter att utveckla våra dieselmotorer, tillade han för säkerhets skull.

Tim Burnhope, JCB:s chief innovation and growth officer, konstaterade att elminigrävaren 19C -1E nu finns i produktion vid JCB:s fabrik i Cheadle.

– Den är fem gånger tystare än dieselvarianten och batteriet ska kunna laddas för en hel arbetsdag.

Sverige har spelat en viss roll i utvecklingen av elgrävaren, det är bland annat hit elgrävaren har skickats för att testas och utvärderas.

– Vi har bland annat visat upp den för uthyrare och kommuner och fått en mycket god respons, säger Elisabeth Levinsohn, JCB:s nordiska PR– och marknadschef.

Maskinen visades på Maskinexpo tidigare i år, den finns också med på höstens Entreprenad Live, Agro Maskiner tar med den till monter 213.

Den batteridrivna 19C-1E beskrivs som en kraftfull, tyst och kompakt maskin med nollutsläpp, den ska klara allt som dess dieseldrivna variant kan, inte minst inomhus ska den fylla en viktig funktion hävdar JCB.

Maskinen kan fås med två eller tre litiumjonbatterier, att ladda den ska ta åtta eller tolv timmar men snabbladdning ska komma inom kort, lovar JCB.

Tim Burnhope betonade vikten av eldrivna maskiner – urbaniseringen går snabbt och det innebär att det måste byggas och underhållas mer infrastruktur på täta och befolkade platser, det kommer också att behövas fler bostäder, skolor, sjukhus med mera med mera – något som kräver smidiga och mobila maskiner.

Han noterade att det dessutom krävs insatser från tillverkarna om klimatutmaningarna ska kunna hanteras, något JCB tagit sig an dels via de elsatsningar företaget gör, dels via de nya steg V-motorerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11