23948sdkhjf

Unilever har knäckt koden med svart plast

Unilever rapporterar att man har löst svårigheten att återvinna förpackningar av svart plast.

– Vi har knäckt koden till det svåra problemet att sortera ut svart plast för återvinning, säger Sebastian Munden, General Manager i Unilever UK & Ireland.

Hittills har svart plastflaskor varit omöjliga att mekaniskt detektera och sortera för återvinning. Men Unilever har i samarbete med sina industriella partner utvecklat ett sätt att göra det. Och tekniken och tillvägagångssättet kommer att göras tillgänglig för alla.

Unilever har varit föregångare och utvecklat ett nytt detekterbart svart pigment för sina HDPE-flaskor - som används för varumärkena TRESemmé och Lynx (Ax) så att de nu kan detekteras av utrustningen på återvinningsanläggningar och sorteras för ut återvinning.

Optiska sorteringsmaskiner har svårt att skilja ut svart plast eftersom de använder nära infrarött ljus som absorberas av det kolsvarta pigmentet som traditionellt används för att färga flaskorna. Detta gör dem effektivt osynliga för sorteraren och leder till att de avvisas och skickas till avfall.

Den nya tekniken innebär att ytterligare 2 500 ton plastflaskor nu kan bli sorterade och skickade till återvinning varje år bara i Storbritannien. Det motsvarar vikten av över 1 200 familjebilar eller 200 Londonbussar.

– Det betyder också att vi kan ytterligare sluta kretsloppet och inkludera den återvunna svarta plasten i nya förpackningar. Under 2019 kommer vi att fasa in de nya detekterbara flaskorna i Storbritannien. Vi har redan börjat med att leverera detekterbara svarta TRESemmé-flaskor till butiker och Lynx kommer att följa efter senare i år. Båda varumärkena introducerar minst 30 % återvunnen plast i flaskorna i år.

Unilever har åtagit sig globalt att alla plastförpackningar ska vara återanvändbara, återvinningsbara eller komposterbara till 2025 och att använda mer återvunnet plastinnehåll i sina förpackningar.i

– I Storbritannien vill vi väsentligt påskynda detta. Den senaste innovationen göra att vi närmar oss vårt mål och bidrar väsentligt till målen i Storbritanniens Plastics Pact. Vi vill tacka våra industripartners för att de arbetat med oss för att göra detta möjligt, säger Sebastian Munden

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109