23948sdkhjf

De bygger Stockholms nya avloppstunnel

Nu står det klart att Veidekke och YIT genomför var sin del av den cirka 14 kilometer långa avloppstunnel som ska gå under Stockholm mellan Bromma och Hammarbybacken.

För att säkra den framtida avloppsreningen i Stockholm ska Henriksdals reningsverk byggas ut och uppgraderas med toppmodern ny reningsteknik, så kallad membranteknik. Parallellt kommer kapaciteten att fördubblas, något som ska bidra till att vattnet i Mälaren blir ännu renare, att utsläppen i Östersjön minskar och att transporter av avloppsslam genom bostadsområden försvinner.

Reningsverket består av två delar; en anläggning i Henriksdal och en under Hammarbybacken (Sicklaanläggningen). Som en del av projektet Stockholms framtida avloppsrening förbereds nu för en cirka 14 kilometer lång tunnel som leder avloppsvattnet 30-90 meter under marknivån från ett reningsverk i Bromma till Sicklaanläggningen.

Satsningen beskrivs som Stockholms största miljöprojekt som ska vara klart 2029, varefter reningsverket i Bromma kan stängas. Enligt nuvarande planer kommer sex påslagsplatser att etableras så tunneln kan drivas med flera fronter. En komplicerande faktor är att ombyggnadsarbetet ska utföras medan reningsverket är i drift.

Beställare är Stockholm Vatten och Avfall som valt att dela in tunneln i två entreprenader. Nu står det klart att entreprenaderna tilldelats Veidekke och YIT med tänkt byggstart i januari 2020.

I Veidekkes cirka sju kilometer långa etapp ingår drivning av arbets-/servicetunnlar, huvudtunnlar, schakt till markytan samt anläggningskonstruktioner och installationer tillhörande tunnelsystemet. Allt genomförs som en utförande entreprenad till att värde av cirka 600 miljoner kronor.

YIT har arbetat i Henriksdal sedan 2015 i olika projekt. Det nya kontraktet är värt cirka 1,4 miljarder kronor och omfattar drivning av ungefär 7,7 kilometer tunnel, betongarbeten, pumpstationer samt installation av rörledningar. I projektet samarbetar företaget med Caverion Sverige för installationerna.

Projektet ställer stora miljökrav på vad vi bygger med, hur vi bygger och vad vi lämnar efter oss, säger Lars Stendius, vd för YIT Sverige.

Morgan Andersson

Stockholms undre värld blir ännu ihåligare när Veidekke och YIT utför var sin del i den 14 kilometer långa avloppstunneln från Bromma till Hammarbybacken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094