23948sdkhjf

Forskarnas upptäckt om oordnade polymerer

Resultaten kan bana väg för utveckling av nya material från syntetiska polymerer.

Ett forskarteam från universitetet i Illinois och universitetet i Massachusetts Amherst har funnit ett sätt att utläsa mönster i långa molekylkedjor vilket gjort att de kan förstå och förutse beteende hos oordnade proteiner och polymerer.

Resultaten kan möjligen bana väg för utveckling av nya material från syntetiska polymerer. 

Charles Sing, biträdande professor i kemisk och biomolekylär teknik i Illinois, fann teorin bakom upptäckten, vilken sedan verifierades genom experiment som genomfördes Sarah Perry, biträdande professor i kemiteknik vid universitetet i Massachusetts Amherst.  

Tillsammans har de båda forskarna redovisat sina resultat i en publikation med titeln "Designing Electrostatic Interactions via Polyelectrolyte Monomer Sequence", publicerad i ACS (American Chemical Society) Central Science. 

Målsättningen har varit att försöka förstå fysiken bakom den exakta sekvensen av laddade monomerer längs kedjan och hur den påverkar polymerens förmåga att skapa självmonterande flytande material, så kallat koacervat (system som bildas av komplexa molekyler). 

-Det vi har lyckats visa är att man faktiskt kan ändra kedjans styrka genom att ändra sekvensen mycket specifikt. Det finns fall där vi bara genom att ändra sekvensen med en monomer (en enda länk i den kedjan) drastiskt kunnat förändra hur kedjan bildats. Vi har också bevisat att vi kan förutsäga resultatet, säger Charles Sing 

Källa: eurekalert.org

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093