23948sdkhjf

ABB-teknik bidrar till Sveriges största solcellspark

Nu tar Sparbanken Skånes Solcellspark i Sjöbo över titeln som Sveriges största solcellspark. ABB-teknik är med och gör det möjligt.

Med en kapacitet på 5,8 MW och bestående av 21 000 solpaneler på cirka åtta hektar – eller nästan 18 fotbollsplaner – tar Sparbanken Skånes Solcellspark i Sjöbo, Skåne över titeln som Sveriges hittills största solcellspark från Nya Solevi i Göteborg.

Parken kan producera hushållsel till tusen villor och kommer dessutom nyttjas av Sparbanken Skåne som kommer att köpa el från solcellsparken. Initiativtagare och delägare är SVEA Solar som byggt parken i privat regi, en unik satsning inom svensk energisektor då liknande investeringar tidigare bara gjorts tillsammans med kommunala energibolag.

- Det här är SVEA Solars största installation hittills och vi är otroligt glada att vi får vara med i ett samarbete för en grönare framtid. Vår vision är att leverera förnybar energi på ett enkelt sätt, säger Erik Martinson, vd för SVEA Solar.

Parken är byggd med ABB:s smarta växelriktare PVS-120 av den senaste tekniken med molnanslutning via ABB AbilityTM, som ger möjlighet till smart övervakning, felsökning och styrning via mobila enheter. Den nya PVS-plattformen är utvecklad för att uppnå enkel installation, hög driftsäkerhet och maximal produktion i alla förhållanden vilket gör den optimal för större solanläggningar.

Nätstationerna som ska ansluta solcellsparken till elnätet levereras av företaget Holtab och är utrustade med ABB-teknik i form av SafeRing-ställverk som säkerställer hög drift- och personsäkerhet.

- Intresset för de förnybara energislagen ökar kraftigt och vi på ABB är glada över att kunna möjliggöra denna revolution. Det är spännande att få bidra till Sveriges största solcellspark med vår teknik. Hållbar kraftförsörjning är avgörande för framtiden och det krävs en gemensam insats över hela elvärdekedjan för att genomföra energiomställningen, säger Mats Peterson, affärsområdeschef för ABB Electrification.

Sparbanken Skånes Solcellspark ligger vid Sjöbo elnäts kraftstation vid Tågra, Skåne och invigdes den 13 juni 2019. Solstrålning kan användas för att generera elektricitet och det sker med minimal miljöpåverkan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08