23948sdkhjf

Regeringsförslag om högre böter för företag

I dag är maxbeloppet för företagsbot tio miljoner kronor. Nu vill regeringen höja maxbeloppet till 500 miljoner kronor när större företag begår allvarliga brott – och det redan kommande årsskifte.

I en remiss till Lagrådet föreslår regeringen att maxbeloppet för företagsbot ska höjas från tio miljoner kronor till 500 miljoner kronor för allvarliga brott som begås av större företag. Regeringen vill bland annat att företagets betalningsförmåga ska ha betydelse för företagsbotens storlek när det är fråga om särskilt allvarlig brottslighet.

Det är en rejäl höjning av maxbeloppet, men det är motiverat. Det ska kosta att slarva med exempelvis arbetsmiljö. I dag får små och stora företag betala samma bötesbelopp för likartade brott. Det kan leda till att en bot som för ett mindre företag är mycket kännbar knappt blir märkbar för ett större företag, trots att brottsligheten är lika allvarlig. Det är varken rimligt eller rättvist, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Med sitt lagförslag vill regeringen bland annat påverka företag att redan i sin organisation hitta system som minskar risken för brott i verksamheten. Därför identifieras också vissa faktorer som betraktas som försvårande. En är att företagsledningen själv begår eller uppmuntrar till brott, en annan att företaget bötfällts tidigare.

Enligt förslaget ska också möjligheterna att förelägga företagsbot genom strafföreläggande utökas. Dessutom föreslås att svensk domstol ges utökad behörighet att döma över vissa internationella mutbrott.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 januari 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111