23948sdkhjf

Hårdare tag krävs mot stöldligor

Lagom till valet till EU-parlamentet uppmanade Maskinentreprenörerna de svenska partiernas EU-kandidater till krafttag mot de internationella stöldligor som återkommande begår brott som slår mot bransch- och arbetsgivareorganisationens medlemmar.

Under 2018 anmäldes 3 939 stölder av diesel ur fordon, maskiner och tankar – en ökning med 3,6 procent jämfört med 2017. Det framkom när Maskinentreprenörerna tidigare i år sammanställde siffror från Brottsförebyggande rådet. Trots ett stort mörkertal innebär det att i genomsnitt elva dieselstölder anmäldes varje dag i Sverige under 2018. En stor del av dessa stölder drabbade de mer än 4 000 små- och medelstora företag som är medlemmar i Maskinentreprenörerna.

Från vår kontakt med polisen vet vi att en stor andel av dessa brott begås av internationella stöldligor. Ligorna är så välorganiserade att polisen liknar dem vid paramilitära strukturer, säger Hampe Mobärg, vd på Maskinentreprenörerna.

Läs mer om stöldproblematiken här.

I ett öppet brev uppmanar nu Maskinentreprenörerna partiernas EU-kandidater att stärka Sveriges och EU:s arbete mot stöldligorna.

Stölderna har blivit en del av vardagen för våra medlemmar. Det har gått så långt att hälften inte längre ser något syfte med att anmäla brotten. För att rädda den tilltro som ännu finns kvar för rättssamhället krävs en kombination av politiska beslut i riksdagen och i Europaparlamentet. EU-kandidaterna har en viktig roll och ett ansvar att motarbeta stöldligorna, säger Magnus Persson, ordförande för Maskinentreprenörerna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125