23948sdkhjf

Industrin orolig för fortsatt svag tillväxt

Plast- och gummi-, petroleum-, kemi- och läkemedelsindustrin tror på en fortsatt svag tillväxt och oroas även för höga personalkostnader. 

I en nyligen genomförd konjunkturundersökning så har företagen bland annat fått ranka Sveriges styrkor och svagheter i ett globalt perspektiv. Resultaten visar att företagen ser höga personalkostnader som en stor utmaning, särskilt som produktivitetstillväxten stannat av de senaste tio åren, konstaterar Ikem. 

 2019 inleddes med en försiktig försäljningsökning för den femtedel av svensk industri som Ikem representerar, mätt i volym. Exporttillväxten var dock beskedlig. Efter ett år med snabbt stigande råvarukostnader stabiliserades även råvarukostnaderna, vilket fick till följd att även lönsamheten förbättrades något, skriver branschorganisationen i ett pressmeddelande. 

-När konjunkturen nu står och väger internationellt är det förstås glädjande att våra företag visar en viss försäljningsökning och något ökande lönsamhet, men man ska komma ihåg att alla Ikem-branscher, förutom läkemedel, är strängt konjunkturkänsliga. Fallhöjden kan bli hög, säger Carl Eckerdal, chefekonom Ikem 

Svenska myndigheters ofta osmidiga regeltillämpningar/tolkningar är en annan utmaning enligt företagen. Som svenska styrkor anges välutbildad personal och den svenska arbetsmarknadsmodellen med centrala förhandlingar mellan fack- och arbetsgivarorganisationer. 

Nästan 95 procent av företagen anger att kompetent arbetskraft är en viktig produktionsvariabel, 90 procent anger en fungerande arbetsmarknad.  

-Världen står inför stora hållbarhetsutmaningar och våra medlemsföretag är en del av lösningen. Det är såväl stora som små företag som utmanar varandra och driver utvecklingen framåt, säger Eckerdal. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08