23948sdkhjf

Ny anläggning ska sortera fler plasttyper

Returpack har invigt en ny sorteringsanläggning vilken möjliggör att fler typer av plast kan sorteras och att flödena av klar och färgad plast ytterligare förfinas. 

Vid fabriken i Norrköping återvinns redan idag närmare nio miljoner burkar och flaskor varje dag. Nu har anläggningen uppgraderats ytterligare för att dels förbättra kvaliteten på det återvunna plastmaterialet men även möjliggöra sortering av fler plastkvaliteter. 

-Vi arbetar ständigt för att effektivsera systemet och maximera miljönyttan i pantsystemet. Med den nya anläggningen förfinar vi sorteringen ytterligare och får ett ännu renare material, säger Kjell Petersson, fabrikschef vid Returpack/Pantamera.  

Företagets tidigare teknik har byggt på optisk sortering av PET, men i samband med att pantsystemet öppnats för frivillig anslutning av juicer och smoothies har det blivit aktuellt med fler typer av plast. Anläggning har därför uppgraderats och anpassats för att känna igen såväl PET som HDPE och PP.  

-Vi har framförallt arbetat med sorteringen, för att ytterligare kunna förbättra kvaliteten på klar PET och minska förlusten av PET i processen. Det här har gjort att andelen klar PET som går ut från vår anläggning har ökat i förhållande till hur mycket klar PET som kommer in, vilket är en miljövinst, fortsätter Kjell Petersson.  

Under 2018 återvanns 17 822 ton klar PET och 4 539 ton färgad PET i Returpacks anläggning.  

Källa: Returpack

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079