23948sdkhjf

”Man måste hitta lösningar som passar miljön man arbetar i”

Ett stort län som Norrbotten med långa avstånd sätter innovationsförmågan på extra prov. – På de mindre orterna är man van att klara sig utan närhet till hjälpmedelstekniker och hjälpmedelsförråd, förklarar hjälpmedelskonsulenterna Lena Nordgren Hansson och Inger Karkiainen.

Om en vecka är det premiär för Fokus Hjälpmedel i Luleå. Under två dagar kommer besökarna att erbjudas föreläsningar, workshops och värdefulla möten med hjälpmedelsföretagen på den stora leverantörsutställningen. Bakom mässan står branschorganisationen Swedish Medtech och Region Norrbotten där bland andra hjälpmedelskonsulenterna Lena Nordgren Hansson och Inger Karkiainen varit drivande.

Varför är det viktigt med den här typen av möten?

– Mässan ger en fantastisk möjlighet att på hemmaplan få tillgång till information och djupare kunskap om förskrivningsbara hjälpmedel och hålla sig uppdaterade om nyheter på marknaden, berättar Lena Nordgren Hansson och Inger Karkiainen.

Mässan pågår under två dagar, vilka vänder ni er till?

– I första hand till våra förskrivare i länet, allmänhet och brukare är givetvis också välkomna att besöka mässan. Det är viktigt att som förskrivare ha rätt kompetens för uppdraget. Patientsäkerheten är helt beroende av att brukaren får rätt hjälpmedel i förhållande till sitt funktionshinder och sin omgivning. Rätt hjälpmedel till rätt brukare innebär också en ökad kostnadseffektivitet.

Ni arbetar i en miljö med stora avstånd. Gör detta att ni har extra stort behov av en plattform som samlar?

– Ja så är det. Vi är ett stort län med stora avstånd vilket gör att förskrivarna inte i så stor utsträckning har möjlighet att resa i landet för att besöka mässor och ta del av intressanta föreläsningar. Vi hoppas att vi tillsammans, arrangörer och förskrivare, kan göra mässan välbesökt så att arrangemanget får fortsätta leva vidare.

Att ni är vana vid stora avstånd och distansvård gör det att ni är lite extra bra på att hitta lösningar?

– Det är ett måste att hitta lösningar som passar i den miljö och område man jobbar i. På de mindre orterna är man van att klara sig utan närhet till hjälpmedelstekniker och hjälpmedelsförråd – man höjer sin egen kompetens och hittar lösningar som funkar, avslutar Lena Nordgren Hansson och Inger Karkiainen.

Den 22-23 maj äger Fokus Hjälpmedel rum på Luleå Energi Arena. Hjälpmedelsmötet är kostnadsfritt, precis som alla föreläsningar och workshops som äger rum parallellet med leverantörsutställningen. Välkomna!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078