23948sdkhjf

Här är Industri 4.0 fortfarande baktungt

Brasilien är Europas viktigaste handelspartner i Latinamerika. I fjol uppgick exporten av plast- och gummimaskiner från EU till Brasilien till 169 miljoner euro.

Detta har föranlett den tyska paraplyorganisationen för europeiska maskintillverkare av plast- och gummimaskiner, Euromap, att titta lite närmare på hur långt framme den brasilianska industrin är gällande Industri 4.0. I samarbete med Gesellschaft zur Förderung des Maschinenbaues gav EuromapMaxiQuim, det största brasilianska konsultföretaget för kemisk industri, i uppdrag att analysera nuvarande maskininstallationer och utvärdera framtidsutsikterna. 

Som ett första marknadssegment analyserades den brasilianska förpackningsindustrin. 

MaxiQuim intervjuande då 75 företag som producerar konsumtions- och industriförpackningar i plast. Marknaden domineras av mindre företag med upp till 100 anställda och en kapacitet  under 5000 kton bearbetat material per år.

Maskinparkens genomsnittsålder hos de intervjuade brasilianska företagen är i liknande den hos europeiska företag, det vill säga cirka 10 år. Men den ekonomiska lågkonjunkturen i Brasilien, de senaste åren har påverkat investeringsviljan och maskinutnyttjandegraden är relativt låg (i genomsnitt 75%), skriver Euromap i ett pressmeddelande.

40 procent av företagen planerar emellertid investeringar de närmaste 5 åren. Några av företagen planerar för investeringar för mer än en miljon euro. Företagen som arbetar med formsprutning är mer investeringsbenägna än de som arbetar med extrudering. 

Att företagen nu planerar för framtida investeringar beror i hög grad på att maskinernas utnyttjandegrad ökat på senare tid. Högvärdiga produkter som flexibla förpackningar med flera skikt har identifierats som en framtidstrend. Som en konsekvens av detta har flera företag insett att maskinernas kvalitet måste förbättras, automationen öka och produktiviteten höjas. Väldigt få företag har dock anammat Industri 4.0, om ens något som tillverkar plastförpackningar i Brasilien. 

Euromap planerar därför att genomföra motsvarande studier för att uppdatera sin information inom andra produktsegment som bland företag som producerar plast- och gummikomponenter mot bilindustrin. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078