23948sdkhjf

Sparkad entreprenör stämmer Trafikverket

I mars hävde Trafikverket konsortiet Lovön Samverkans två entreprenader i byggandet av Förbifart Stockholm. Nu svarar en av konsortiets italienska parter med att stämma Trafikverket på motsvarande närmare 840 miljoner kronor.

Det stämmer att vi mottagit en stämning från Vianini. Eftersom det är ett skadeståndskrav riktat mot svenska staten ska vi enligt en särskild förordning samråda med justitiekanslern i dessa fall och vi har redan påbörjat samrådet för att se hur vi går vidare, säger Trafikverkets chefsjurist Charlotta Lindmark.

Vianini Lavori ingick i det konsortium som i början av 2016 tog hem Förbifart Stockholms två bergtunnelentreprenader på Lovön till ett sammanlagt värde kring 3,7 miljarder kronor. Det dröjde dock till hösten samma år innan kontraktet kunde skrivas på grund av upprepade överklaganden.

När byggandet väl kom igång hamnade arbetsmiljön i fokus. Arbetsmiljöverket har vid upprepade tillfällen konstaterat att arbetsmiljöarbetet haft stora brister. Vid flera tillfällen har säkerheten på arbetsplatsen åsidosatts så kraftigt att arbetet lagts ner. I vintras utnämndes projektet till och med till ”årets sämsta bygge” av den fackliga tidningen Byggnadsarbetaren.

I mars fick Trafikverket nog och hävde kontraktet med entreprenören med motiveringen att leveranserna inte uppfyllde uppsatta kvalitetskrav, men framför allt betonades att bristerna i arbetsmiljön var så stora att de betraktades som kontraktsbrott.

En säker arbetsmiljö är den enskilt viktigaste frågan i projektet och efter att ha utvärderat entreprenörens arbetsmiljöarbete under en lång tid har Trafikverket landat i detta beslut, sade Johan Brantmark, projektchef för E4 Förbifart Stockholm, när kontraktet hävdes.

Och nu kommer alltså repliken. Trafikverket har delgivits en stämningsansökan som lämnats in till en italiensk domstol från Vianini Lavori med ett yrkande om bland annat 80 miljoner euro i skadestånd. Som det ser ut i dag kommer kravet att bestridas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109