23948sdkhjf

Central mötesplats rustas upp i Göteborg

Brunnsparken i centrala Göteborg ska bli ljusare, grönare och mer välkomnande samtidigt som även de olika vattenledningarna i området ska uppgraderas.

Brunnsparken är inte bara en centralt belägen oas och mötesplats för boende och besökare i Göteborg. Den är troligen också Sveriges näst största hållplatsläge för kollektivtrafik efter T-centralen i Stockholm.

Trots placeringen mitt i Göteborgs centrum och en intensiv miljö med mängder med människor, bussar och spårvagnar upplever många Brunnsparken som mörk och otrygg. Därför ska nu Svevia, med start i höst, rusta upp parken genom att öppna upp parkmiljön samtidigt som bevarandevärda träd sparas. Tanken är att skapa mer öppna ytor med fler sittplatser, plantera nya växter och förbättra belysningen.

I uppdraget ingår även att uppdatera VA-ledningar, spill- och dagvatten, säger Svevias entreprenadchef Malin Krantz.

Att utföra anläggningsarbete i den här miljön är utmanande. Vi behöver använda arbetsfordon, göra materialtransporter och schakta där folk vill röra sig och där kollektivtrafiken ständigt passerar. Men vi har gjort det förr och känner oss trygga med att vi kommer att få det att fungera även den här gången.

Senast företaget arbetade i Brunnsparken var i samband med att statyn Johanna restaurerades 2015. Då hittades arkeologiska fynd i marken och det finns en beredskap för att så kan ske även den här gången.

– Vi arbetar på uppdrag av Göteborg Stad, park- och naturförvaltningen. Grävningsarbetet sker varsamt och trafikpåverkan planeras noggrant och sker i nära samråd tillsammans med dem.

Kontraktet är värt cirka 18 miljoner kronor och ska vara avslutat i slutet av mars 2020.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079