23948sdkhjf

Nyckelfri grävare med 360-kamera som standard

Doosans nya 30-tonnare och ett par rejält uppgraderade smågrävare stod ut i den sydkoreanska tillverkarens Baumamonter.

München. Doosans svenska generalagent Maskinia lyfte gärna fram nya 30-tonsgrävaren DX300LC-7 – som inte finns på marknaden ännu, men som visades upp som en liten (stor) teaser i Doosans monter på Bauma.

– Det är en populär modell, den har vunnit pris för bästa totalekonomi två år i rad och nu kommer den med steg V-motor som gör den ännu bränslesnålare, säger Carl-Johan Sunnerfjord, sales manager för Doosan på Maskinia.

Den nya steg V-motorn ska minska bränsleförbrukningen med upp till sju procent, förklarar han och tillägger att modellen är gångbar i Sverige.

– Allt går mot större maskiner och vi har aldrig sålt så många 300 som i fjol.

Doosan lyfter fram att avgasreningen sker utan EGR (avgasåtercirkulation), avgaserna efterbehandlas i stället med  DOC/DPF+SCR, dessa filter ska dock inte behöva bytas förrän efter 8 000 körda timmar.

Andra nyheter är att grävmaskinen får en 360-kamera som standard. Kameran kan dessutom kombineras med sensorer som ska öka säkerheten ytterligare. Den som vill kan också få LED-belysning.

Även hytten har setts över.

– Det är ny stol, nya pedalställ och en nyckellös funktion, säger Carl-Johan Sunnerfjord.

Det nyckellösa konceptet innebär att start sker via en knapp, föraren måste dock ha en rätt programmerad nyckelenhet på sig.

– Man kan programmera in sex maskiner på samma enhet, säger Carl-Johan Sunnerfjord.

Han förklarar att upplägget ska minska risken för stöld.

I hytten finns också en touchdisplay som är 30 procent större än displayen i tidigare modeller.

Den nya stolen har fått två lägen för värme, den är också gjort i ett annat material än den äldre tygstolen.

Carl-Johan Sunnerfjord. lyfter också fram att displayen i hytten där föraren ska sköta inställningarna nu har touch screen.

Den nya 30-tonnaren kommer till Sverige senare i höst.

Carl-Johan Sunnerfjord lyfter också fram att Doosan har uppgraderat ett par av sina  mindre zerotailgrävare – DX35z och DX27z, på 3,5 respektive 2,7 ton.

– De är faktiskt ordentligt uppgraderade, med nya motorer, nytt utseende och en modernare hytt.

De gamla Yanmarmotorerna har bytts ut mot Kubota steg V-motorer, något som ska ha förbättrat bränsleeffektiviteten, förklarar Carl-Johan Sunnerfjord.

Minigrävarna ska vara stabila, smidiga och med god grävkapacitet lovar Doosan som bland annat lyfter fram ett nydesignat och robust blad och en bättre skyddad bomcylinder.

Hytten ska vara större, med ett bättre in- och utsteg med nya ergonomiska 3D-handtag och en bredare dörr. Grävarna har också fått större fönster, nya joystickar och nya pedaler, Doosan utlovar också mindre buller och vibrationer i den nya hytten.

De uppgraderade grävarna kommer till Sverige senare i år och Carl -Johan Sunnerfjord räknar med att de kommer att vara välkomna.

–  Det här är maskiner som sålt bra i Sverige, trots att vi har hård konkurrens, därför är det fantastiskt roligt att de nu är ännu pålitligare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.406