23948sdkhjf

205 tips om misstänkt brottslighet i byggbranschen

Den tipslåda om brottsmisstankar i byggverksamheten som öppnats av Fair Play Bygg används allt flitigare. Förra året togs 205 tips emot, varav 82 lämnades vidare till olika myndigheter.

Fair Play Byggs arbete är oerhört viktigt för att vi ska få en byggbransch med sund konkurrens där samma villkor gäller för alla. Många människor drabbas av farliga arbetsplatser med till exempel hot om våld och uteblivna eller låga löner. Detta måste vi agera kraftfullt mot, säger Kristin Andersson, vd på Stockholms Byggmästareförening.

Fair Play Bygg drivs sedan starten för drygt tre år sedan av Byggnads Stockholm-Gotland och Stockholms Byggmästareförening som stöd för myndigheternas kamp mot brottsliga aktörer och aktiviteter i byggbranschen. Förhoppningen är att verksamheten ska bidra till sunda och trygga arbetsplatser där företagen kan konkurrera på lika villkor.

När Fair Play Bygg i dag redovisar den tredje årsrapporten om brottslighet i byggbranschen framgår att flödet av tips blir allt större. Jämfört med 2017 har antalet inkomna tips ökat med 45 procent. Enligt årsrapporten lämnades 205 tips in under 2018 om misstänkt pågående brottslighet i byggbranschen.

När dessa tips gåtts igenom och bearbetats återstod 82 som kunde lämnas vidare till olika myndigheter som Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Arbetsmiljöverket och Polisen. Två ärenden har även överlämnats till beställare av byggentreprenader. Ett ärende har lämnats till Säkerhetspolisen (Säpo).

Bland de ärenden som överlämnats till myndigheterna är den vanligaste brottsmisstanken skattebrott genom utnyttjande av svart arbetskraft. Detta har också tidigare varit den enskilt vanligaste brottsmisstanken bland de överlämnade ärendena.

Bakom ökningen av anmälningar finns människor av kött och blod, våra medlemmar. Vi kan inte ha dessa oseriösa företag på den svenska marknaden. Därför är Fair Play Bygg så viktigt säger Fredrik Sirberg, regionsekreterare på Byggnads Stockholm-Gotland

Verksamheten inom Fair Play Bygg är uppbyggd så att vem som helst, med full anonymitet, kan lämna tips. Utredarna uppskattar speciellt upplysningar om kriminellt upplägg i bolaget, eventuell kontanthantering i samband med löneutbetalningar, uppgifter om vilka bilar företaget använder och var eventuell svart arbetskraft bor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.087