23948sdkhjf

Effektivare ballasttransporter

Swerock och Märsta Förenade utökar samarbetet genom att åkarens transporter nu integreras i ballastleverantörens komplexa transportsystem.

Swerock har en egen transportledning och egna fordon, men tar också extern hjälp för sina transporter, bland annat av Märsta Förenade som under flera år transporterat olika typer av stenmaterial för Swerocks räkning. Nu tas ytterligare ett kliv i samarbetet genom att Swerock väljer att integrera transporter från Märsta Förenade i sitt komplexa transportsystem.

I deras verksamhet varierar transportbehoven mycket under året. Under några vintermånader har de i stort sett inga transportbehov, om de då hanterat detta helt själv hade det inneburit fordon som står stilla och personal utan arbetsuppgifter. Medan vi som har flera andra kunder kan använda fordonen och sysselsätta personalen med andra transportuppdrag under de månaderna, säger Staffan Haglund, affärsområdeschef för bygg och anläggning på Märsta Förenade.

De lastbilar som används vid ballasttransporterna – primärt till Swerocks asfaltverk i Västberga, i södra Stockholm, och till företagets betongstationer, är i allmänhet byggda av lättviktsmaterial där så är möjligt, för att kunna ta mer last på varje vil och därmed minska antalet transporter, vilket inte minst miljön tjänar på.

Här ser Märsta Förenade goda möjligheter att förbättra sin affär eftersom det utökade samarbetet gör det möjligt att komplettera lastbilsparken med fler lättviktsbyggen.

Varje utökat uppdrag gör dessutom att vi sprider våra risker, för ingen aktör som anlitar oss har samma transportbehov hela tiden, säger Staffan Haglund.

Samtidigt kan samarbetet på sikt leda till samordningseffekter på helt andra sätt. Exempelvis köper Märsta Förenade stora volymer grus till sin egen verksamhet, något som kan leda till helt nya former av samarbeten som de två aktörerna kan vidareutveckla tillsammans.

Just nu är det här utökade samarbetet helt nytt, men vi ser stora möjligheter att hitta nya affärer tillsammans, säger Staffan Haglund.

Hans Orest, avdelningschef på Swerock Transport & Maskin ser ytterligare en anledning att samarbeta med Märsta Förenade.

Vi värdesätter deras flexibilitet och att de prioriterar att använda de miljömässigt bästa motoralternativen i samarbetet. Miljön ligger högt på vår agenda, säger Hans Orest.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.392