23948sdkhjf

Få myndigheter uppmanas köpa återvunnet

En ny kartläggning har undersökt hur många statliga myndigheter som uppmanas att köpa återvunnet vid upphandlingar. Resultatet är nedslående.

Kartläggningen är gjord av Ragn-Sells och visar att bara var sjätte statlig myndighet uppmanas av regeringen att eftersträva mer återvunnet material när de upphandlar varor. Detta trots att regeringen satsar på att ställa om Sverige till ett cirkulärt samhälle.

– De statliga myndigheterna upphandlar varor och tjänster för nästan 200 miljarder kronor varje år. Genom att kräva mer återvunnet material när de köper in varor har de en jättemöjlighet att ge omställningen till en cirkulär ekonomi en rejäl knuff framåt, säger Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells.

Bara 24 av de statliga myndigheter som upphandlar varor svarar att de i regleringsbrev och andra styrdokument uppmanas att eftersträva en större andel återvunnet material när de upphandlar produkter. Det motsvarar 16 procent av de 149 statliga myndigheter som besvarat enkäten och som upphandlar varor.

Av de upphandlande myndigheterna svarar 23 procent att de prioriterar produkter som är helt eller delvis producerade av återvunna material framför andra produkter. Mer än hälften, 53 procent, av myndigheterna svarar att de inte prioriterar återvunnet, medan 24 procent svarar att de inte vet.

– Regeringen vill ställa om Sverige till ett cirkulärt samhälle, och det är bra. Det borde vara självklart att den använder ett av sina viktigaste verktyg för att skynda på omställningen, genom att uppmana myndigheterna att välja återvunnet material när de köper varor, säger Pär Larshans.

Lagen om offentlig upphandling (LOU) ger myndigheter möjlighet att ställa hållbarhetskrav vid upphandlingar. Det kan till exempel innebära krav på vissa arbetsrättsliga villkor vid inköp av tjänster, krav på hållbara drivmedel i transporter eller krav på en viss andel återvunnet material i varor som elektronik eller byggmaterial.

Upphandlande statliga myndigheter betalade ut 196 miljarder kronor till privata och offentliga företag och andra organisationer under 2017, enligt den senaste sammanställningen från Upphandlingsmyndigheten.

Fakta om undersökningen:

217 av 331 statliga myndigheter har svarat på enkäten. Av dessa svarade 149 att de själva upphandlar produkter. Statistiken utgår från dessa 149 myndigheter.

Följande frågor ställdes: 
”I de regleringsbrev eller andra styrdokument myndigheten är satt att följa, uppmanas myndigheten att på något sätt eftersträva en större andel återvunnet material i de produkter som upphandlas?”
16 procent svarade ja, 54 procent svarade nej, 30 procent svarade vet ej.

”Vid den upphandling myndigheten själv ansvarar för, gör myndigheten följande? Produkter som är helt eller delvis producerade av återvunna material prioriteras framför andra produkter.”
23 procent svarade ja, 53 procent svarade nej, 24 procent svarade vet ej.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078