23948sdkhjf

Parkeringsfritt pionjärprojekt

Cirka 70 hyresrätter, två uthyrningslokaler och absolut inga parkeringsplatser ska byggas vid pendeltågsstationen i Upplands Väsby.

Laterre har gett Veidekke Bygg Bostäder Stockholm i uppdrag att bygga, fastigheterna ska sedan nyttjas av Rikshem.

–   Veidekke är ny som entreprenör hos oss och vi ser fram emot att tillsammans genomföra ett klimatsmart pilotprojekt där läget och utökade tjänster kan minska behovet av bil och parkeringsplatser, säger Erika Lundvall, projektledare hos Laterre, i ett pressmeddelande. 

– Det här är ju lite av ett pionjärprojekt och det är med stolthet och mycket hjärta vi gör det här projektet tillsammans med alla inblandade. Vi vet att vi inte kan fortsätta planera städer som förlitar sig på bilen i samma utsträckning och vi tror att projekt Nouvelle är ett steg i rätt riktning,.

Projektet uppges vara det första i Stockholm där detaljplanen antagits med p-tal noll – det vill säga helt utan krav på privata parkeringsplatser.

Behovet av biltransporter ska i stället minskas via funktioner och tjänsteutbud – till exempel ska det finnas kylutrymmen för matleveranser i husen, extra stora postfack för paket direkt till dörren och lösningar för mer hållbara transporter.

Hyresgästerna ska också få tillgång till en gemensam cykelpool med olika typer av cyklar, och en bilpool med bokningsbara bilar.

– Genom att jobba i samverkan och involverande tar vi tillvara på allas kompetens och kan tillsammans leverera ett projekt av högsta kvalitet. Ett led i det är att ställa höga krav på VDC*-projekteringen och 3D-modellen för att få ut mesta möjliga nytta av den i produktionen,  säger Robin Syrman, projektchef på Veidekke Bygg Bostäder Stockholm, i ett pressmeddelande.

Total uthyrningsbar area blir cirka 4 100 kvadratmeter och projektet kommer drivas i nära samverkan med Laterre Fastigheter och Rikshem.

Kontraktet är värt 100 miljoner kronor och det hela ska stå klart i slutet av 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096