23948sdkhjf

Insamlingskampanj med många vinnare

Mobiljakten är insamlingskampanjen med många vinnare. Skolklasser och föreningar tjänar pengar på alla avlagda mobiler de samlar in.

Det finns uppskattningsvis femton miljoner avlagda mobiltelefoner i de svenska hemmen. Nu uppmanar arrangörerna av Mobiljakten barn och ungdomar att samla in så många som möjligt. Målet är att få in en miljon av dessa under 2019.
– Lyckas vi innebär det minst 50 miljoner kronor att dela på för föreningslivet, skolklasserna samt Friends och Städa Sverige, säger Jörgen Hjort, VD på Telechange som arrangerar Mobiljakten i samarbete med Friends och Städa Sverige samt återvinningsföretagen Replace och Sims Recycling Solutions.


Nyare telefoner kommer att återanvändas och säljas i någon av Telechanges 40 butiker eller i företagets webbshop, medan äldre skickas till återvinning. Allt överskott tillfaller de skolklasser och föreningar som samlar in mobiltelefonerna med undantag för några procent som tillfaller organisationerna Friends och Städa Sverige.

– Mobiljakten ger idrottsföreningar ännu en chans att göra gott för miljön, samtidigt som de tjänar pengar till att förverkliga sina drömmar. Varje insamlad mobil bidrar också till att vi kommer att kunna städa ännu mer svensk natur med engagerade, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

– I och med Mobiljakten bidrar skolklasserna också till kampen mot mobbning, vilket är något Friends uppskattar mycket. Vår del av överskottet går direkt till arbetet med att förhindra mobbning och skapa en trygg miljö för barn och unga i skolan och inom idrotten, säger Malin Duintjer, Insamlings- och marknadschef på Friends.

Vid återvinning plockas mobilerna isär för att ta bort farliga ämnen, bland annat tungmetaller som kadmium, kvicksilver och hexavalent krom. Metallerna i telefonen återvinns i smältverk där koppar, aluminium och järn används som råvara i nya produkter. Små mängder guld, silver och palladium kan också återvinnas från telefonens kretskort. Genom att återanvända metallerna slipper man bryta nya, vilket minskar miljöpåverkan. En del plast kan också materialåtervinnas. Övrig plast återvinns genom förbränning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078