23948sdkhjf

E-handel och utlandsexpansion nästa för Dollarstore

Nya vd:n Bent Holm i stor intervju om framtiden för den expansiva lågpriskedjan.

2018 var ett galet år för Dollarstore med invigning av 20 nya butiker och en ny vd som skakade hand med alla i personalen. Nu har konceptet vässats och ska skickas på export, förklarar nytillträdde Bent Holm.

Han är alltid på språng men har ändå tid för en intervju mellan hemkomsten från inköpsresan i Kina och invigningen av ytterligare tre butiker – alla på samma dag. Ett år på vd-stolen har gett mersmak.

– Jag känner mig hemma i Dollarstore och har stor respekt för kulturen i företaget, säger Bent Holm som kommer närmast från tjänsten som vd för livsmedelskedjan Netto där han ”arbetat med i princip allt i 27 års tid”.

Det som betyder mest från bakgrunden i Netto är nog att jag lärt mig att hålla saker enkelt. Jag har upplevt mycket under resans gång och kan se möjligheterna ur butikens, de anställdas och kundens perspektiv. I yrkeslivet har jag också haft turen att träffa människor som har gett mig chanser.

Lågpriskedjan Dollarstores framfart var en av fjolårets framgångssagor. 2017 omsatte företaget 1,8 miljarder kronor. 2018 ökade omsättningen till mer än två miljarder kronor. Nu är organisationen stabiliserad och ska utvecklas vidare med fler butiker, ombyggnationer och nya projekt; till exempel fler pop-up-lösningar och utlandsexpansion.

Under året drar också e-handeln igång på allvar. Vart det leder är ännu osäkert. För Bent Holm spelar den fysiska handeln fortfarande en viktig roll i expansionsplanerna.

Dollarstores affärsidé förefaller förhållandevis enkel. ”Ett attraktivt utbud till marknadens bästa priser på jämna tiotalet kronor för gemene man”. I ”normalbutiken” finns 12 000 olika artiklar och uppläggen i de 81 butikerna runt om i landet uppges variera. Grundfilosofin är inga kampanjer, rabatter eller kundklubbar. Alla har rätt att ta del av erbjudandena, tycker Bent Holm.

– Det första jag gjorde när jag tillträdde tjänsten var att sätta mig i bilen och köra upp till Gällivare där vi har vår nordligaste butik. Sedan körde jag söderut och besökte samtliga butiker utom två inom loppet av tre veckor. Det var väldigt lärorikt.

Bent Holm säger att han drivs av människan och att göra skillnad för andra på riktigt. Han tror att om man med integritet håller fast i det som basen för alla beslut, då lyckas man även med andra uppgifter.

Jag gillar ordet ledare bättre än chef. För mig är bra ledarskap att vara direkt, tydlig, ödmjuk, ärlig, kunna lyssna, ta beslut och erkänna fel när det blev fel, det vill säga, ta ansvar på riktigt.

– Det gäller att alltid tänka på helheten, inte jag, han eller hon utan vad som gör bäst skillnad för helheten. Om man inte kan sätta visionen, hitta själen och få människor förstå varför ”vi” är viktiga, då är man ingen riktig ledare i min värld. Det handlar alltid om DNA:et, eller själen i bolaget.

Den fortfarande ganska nytillträdde chefen understryker det mänskliga i att handla. Personalen, menar han, är också en viktig del av butikens värde. För personalens trygghet är butikerna försedda med kameraövervakning, grindar och väktare. Egentligen är Bent Holm ganska obekväm inför frågan.

– Personalsäkerhet är oerhört viktigt, stölder och rån är ett tråkigt samhällsproblem. Jag blev själv rånad två gånger under min tid i kassan så jag vet hur traumatiskt det kan vara. Frågan har hög prioritet och vi tar den på stort allvar.

Bent Holm har många idéer om företagets framtid som han trots storleken inte vill kalla koncern. I konsolideringsarbetet finns planer på en utlandsexpansion men var, när och hur är inget som han vill kommentera.

– Så snabbt som möjligt, kanske 2020. Men det är flera faktorer som spelar in för att vi ska veta precis när det blir av.

Namnet Dollarstore då, blir det något namnbyte?

– Aldrig i livet! Det är ett fantastiskt namn som vi är stolta över. Besök våra butiker och titta på utbudet. Namnet och logotypen är en spegling av det.

Dollarstore är inget uppdrag, det är mitt hem. Som vi brukar säga; no monkey business.  

Fakta/Bent Holm
  • Ålder: 44 år.
  • Bor: Södermalm, Stockholm.
  • Familj: ”Den 17 mars får jag en dotter med Carmen!” 
  • Fritid: Crossfit, salsa och människor.
  • Tycker bäst om: Att se personer utvecklas.
  • Tycker sämst om: Oärlighet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062